Radio 2

Dokter Devroey over vaccin AstraZeneca: “Geen reden voor ongerustheid”

Ons land blijft het vaccin van AstraZeneca gebruiken in de vaccinatiecampagne. Professor Dirk Devroey staat achter die beslissing, volgens hem is er geen reden tot ongerustheid. “Ik ben er zeker van dat we meer mensen beschermen dan kwaad doen door het vaccin te blijven toedienen”, aldus Devroey in Start je Dag op radio 2 Vlaams-Brabant.

Veel Europese landen hebben het gebruik van het vaccin van AstraZeneca tijdelijk opgeschort na berichten over gevallen van bloedklonters bij sommige mensen. Maar voorlopig is er nog geen enkel verband aangetoond tussen de bloedklonters en het vaccin. Ons land blijft het vaccin dan ook gebruiken en dat is een goede zaak zegt professor en dokter Dirk Devroey bij Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel.

“Die andere landen hebben geen cijfers waarop ze zich baseren om die keuze te maken', aldus Devroey. "Er zijn intussen al 5 miljoen vaccins van AstraZeneca toegediend in de Europese Unie met zeer weinig klontervorming. Het aantal problemen dat voorkomt bij mensen die het vaccin gekregen hebben is zeker niet hoger dan bij mensen die het vaccin niet gekregen hebben. In België zijn er bijvoorbeeld elke dag 50 mensen die een beroerte krijgen, zonder dat ze een vaccin gekregen hebben.”

De weinige nevenwerkingen die er zijn, wegen niet op tegen de voordelen van een vaccin

Professor Dirk Devroey

"De cijfers die we momenteel hebben stellen ons volledig gerust in alle vaccins. De zeer weinige nevenwerkingen die er zijn, wegen alleszins niet op tegen de voordelen van het vaccin. De besmettingscijfers zijn weer aan het stijgen, dus iedereen die we vandaag kunnen vaccineren, beschermen we tegen corona. Je moet ook weten dat mensen die corona krijgen net veel bloedklonters krijgen, het is dus eigenlijk een bescherming. Ik ben er zeker van dat we meer mensen beschermen dan kwaad doen door het vaccin te blijven toedienen.”

Vaccinweigeraars

Dokter Devroey is ook voorzitter van de eerstelijnszone Druivenstreek, daar merkt hij dat mensen toch wat ongerust zijn: “We merken inderdaad dat er meer vragen komen door wat mensen in de pers lezen. Ze hebben vragen over de veiligheid van het vaccin en willen weten welk vaccin ze gaan krijgen. Je hebt dan wel eens wat tijd nodig om mensen te overtuigen dat er geen enkele reden is om ongerust te zijn over geen enkel vaccin.”

Voorlopig zijn er maar weinig mensen, zo’n 1 tot 2 procent, die het vaccin geweigerd hebben in het vaccinatiecentrum Druivenstreek. “Als mensen weigeren om zijn AstraZeneca-vaccin te krijgen, alle begrip daarvoor, maar zij kunnen niet opnieuw inbellen als er een ander vaccin is. Ze komen weer helemaal achteraan de lijst", besluit Devroey.

Meest gelezen