BEKIJK - 3 experts over AstraZeneca en bloedklonters: "Verstandig dat ons land het hoofd koel houdt"

Maakt ons land nu de juiste beslissing om voort te vaccineren met het AstraZeneca-vaccin of niet? We zijn een van de weinige landen in Europa die het gebruik van het vaccin niet tijdelijk hebben opgeschort. De experten zeggen volmondig: ja. "Ons land heeft een heel verstandige beslissing genomen om het hoofd koel te houden", klinkt het.

Na één blik op onderstaande kaart is het duidelijk dat ons land zeker in West-Europa bijna alleen staat met de keuze om het AstraZeneca-vaccin te blijven gebruiken. Nochtans benadrukt zowel het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) als de Wereldgezondheidsorganisatie dat er voorlopig onvoldoende aanwijzingen zijn om het vaccin niet meer te gebruiken. "De voordelen zijn nog altijd groter dan de nadelen."

Lees voort onder de kaart, de oranje landen hebben het vaccin tijdelijk opgeschort:

"Ons land heeft een heel verstandige beslissing genomen om het hoofd koel te houden", zegt Geert Meyfroidt, intensivist van het universitair ziekenhuis van Leuven in "Het Journaal". "We kijken naar de objectieve gegevens en volgen het advies van het EMA, zij hebben alle gegevens."

"Bloedklonters komen altijd voor", zegt Meyfroidt. "Er is helemaal geen oorzakelijk verband met het vaccin. De nadelen van het besmet geraken met covid zijn duidelijk veel groter. Er gaan ook nog mensen verkeersongevallen krijgen na een vaccin. Er gaat nog van alles gebeuren dat niets te maken heeft met het vaccin."

Bekijk de uiteenzetting van Meyfroidt in "Het journaal", en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Een soortgelijk verhaal horen we bij collega-intensivist Jasperina Dubois van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. "Als je ziet dat de grootteorde waarin die tromboses voorkomen dezelfde is die voorkomt in de populatie buiten vaccinatie, dan denk ik dat het correct is om met de vaccinatie verder te gaan. Het zou verkeerd zijn op basis hiervan de vaccinaties op te schorten."

Dubois benadrukt wel dat alle gevallen moeten onderzocht worden, "maar het is niet omdat je een verband ziet dat er een oorzakelijk verband is". "We moeten niet op de feiten vooruitlopen en het hoofd koel houden. Als de inzichten veranderen, zullen we ons aanpassen, maar niet op dit moment."

Bekijk hieronder haar uiteenzetting in "Terzake", en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

"Tromboses zijn helemaal niet zeldzaam", legt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) uit in "De afspraak". "Er zijn anderhalf miljoen tromboses per jaar in de Europese Unie. Ongeveer een half miljoen mensen sterven eraan. Dat is meer dan aan borstkanker, prostaatkanker, hiv/aids en verkeersongevallen samen."

Volgens Van Ranst zijn de afgelopen 12 maanden 860.000 mensen gestorven aan de gevolgen van covid. "Het AstraZeneca-vaccin is heel efficiënt om hospitalisaties en sterftes te vermijden", benadrukt hij. "Er zijn 17 miljoen AstraZeneca-vaccins toegediend en men vindt 15 gevallen van diepveneuze tromboses en 22 longembolen. Als je uitrekent hoeveel je er eigenlijk zou moeten vinden, zijn dat er veel meer: geen 15, maar 705 in de normale bevolking."

Bekijk hieronder de uitleg van Van Ranst in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen