Gerestaureerd beeldhouwwerk Marianum terug in Leonarduskerk van Zoutleeuw

In Zoutleeuw staat het beeldhouwwerk, het Marianum, na een restauratie van bijna een jaar terug op zijn oorspronkelijke plaats. Dat is in de Sint-Leonarduskerk. Het Marianum is een topstuk bestaande uit twee aan elkaar bevestigde Mariabeelden.

"Het is een feestdag", zegt conservator Ward Hendrickx van de Leonarduskerk van Zoutleeuw.  "Het derde belangrijkste stuk van de kerk, het Marianum, gaat terug naar zijn oorspronkelijke plaats in het schip van de kerk.  Het Marianum is een beeldhouwwerk met twee aan elkaar bevestigde Mariabeelden.  Er zijn er slechts twee in ons land, één in Neeroeteren bij Maaseik en één in Zoutleeuw, zegt de conservator nog.

Restauratie was nodig

"Het Marianum was in slechte staat en daarom was een restauratie noodzakelijk. Die heeft geduurd van juni 2020 tot half maart dit jaar.  Er was ooit een engel naar beneden gedonderd en die was stuk. Die is dan wel terug samengesteld, en nu ook professioneel gerestaureerd. Dat is nu allemaal achter de rug en het Marianum straalt als nooit tevoren, voegt conservator Ward Hendrickx er nog aan toe. "Voorlopig is een bezoek niet mogelijk door corona. Hopelijk volgt er ooit nog een feestelijke opening", besluit de conservator.

Meest gelezen