Foto ter illustratie: dijk in Blankenberge

Kusthoreca wil terrassen toch niet openen tijdens paasvakantie,  burgemeesters wel

Het overgrote deel van de horeca-uitbaters aan de kust is van mening veranderd: ze willen niet meer dat hun terrassen opengaan tijdens de paasvakantie. De burgemeesters willen net wél dat de terrassen geopend worden. 

Het is al een paar weken aan de gang: de vraag van de kustburgemeesters en horeca-uitbaters om hun terrassen open te doen tijdens de paasvakantie. Omdat ze dan de toeristen meer kunnen spreiden en ook meer toiletten hebben. 

De kustburgemeesters blijven bij hun vraag en zullen toch een heropening van de horecaterrassen vragen tijdens de paasvakantie. Dat zegt de voorzitter van de kustburgemeesters, Dirk De fauw, na overleg tussen de burgemeesters en de horecasector. 

Na vergadering veranderd van mening

Redelijk wat horeca-uitbaters waren eerst ook gewonnen voor het idee. Maar wat dan met de collega's die geen terras hebben? Of als het slecht weer is en er toch niemand zit? Dat maakte dat er geen eenduidigheid was.

Gisteren was er een vergadering met heel wat horeca-uitbaters aan de kust. Bart Boelens van Horeca Middenkust: "We hebben gezien dat het merendeel van de uitbaters zekerheid wil. Als we in de paasvakantie opengaan, moet er zekerheid zijn dat de rest van de horeca op 1 mei kan opengaan." 

"Maar als we de cijfers nu zien, kunnen we die zekerheid niet geven. En dan vindt de overgrote meerderheid het beter dat de volledige horeca, zowel binnen als buiten, kan opengaan op 1 mei. Anders riskeren we tegen dan alles te moeten sluiten omdat de cijfers slecht zijn: dat wil niemand!"

Raamverkoop

Naast de heropening van de terrassen willen de kustburgemeesters ook nieuwe raamverkopers toelaten. Daarover is een gouverneursbesluit genomen. Zo zouden bijvoorbeeld strandbars in Blankenberge raamverkoop kunnen organiseren op voorwaarde dat de consumpties niet ter plaatse worden opgedronken. De verkoop van alcoholische dranken is dan wel nog verboden.

Verder vragen de burgemeesters financiële ondersteuning van de overheid voor de extra kosten die de kustgemeenten moeten maken voor signalisatie, monitoring van drukte, extra toiletten en het opruimen van afval. 

De kustburgemeesters zullen de voorstellen bundelen en overmaken aan het Overlegcomité. De eindbeslissing over de horecaterrassen ligt bij dat Overlegcomité.

Meest gelezen