Is het lied 'Chaud Cacao' van zangeres Annie Cordy racistisch?

Een van de hits van de ondertussen overleden zangeres Annie Cordy zou racistisch zijn. Het lied 'Chaud Cacao' zou vol zitten met Afrikaanse stereotypen. Enkele mensen die in Brussel opkomen tegen ongelijkheid, vinden het daarom geen goed idee dat de Leopold II-tunnel de naam krijgt van Annie Cordy. Dat staat vandaag in de Franstalige krant Le Soir.

Binnenkort spreken we van de Annie Cordy-tunnel in plaats van de Leopold II-tunnel. Brussel wou af van de naam Leopold II omwille van zijn racistisch verleden. En nu vinden enkele Brusselaars dat ook Annie Cordy zich schuldig maakt aan een vorm van racisme met haar hit 'Chaud Cacao'. Maar onze VRT-muziekkenner André Vermeulen relativeert.

Het lied is gewoon een ode aan de tropen, aan cacao, koffie en ananas

"Ik val er niet over, het liedje is eigenlijk onschuldig", zegt Vermeulen. "Maar ik denk dat sommige mensen aanstoot nemen aan een van de drie videoclipjes die gemaakt zijn van het lied. Er bestaat een clipje waar met effect gewerkt wordt, waardoor blanke mensen donker lijken en hun lippen zijn ook dik. Maar het lied zelf is gewoon een ode aan de tropen en aan exotische producten zoals cacao, koffie en ananas. Het is ook een nummer met humor en in humor wordt alles uitvergroot. En het lied is 40 jaar oud, in die tijd was er minder besef dat sommige dingen fout kunnen overkomen."

Verbindend figuur

Eind dit jaar wordt de Leopold II-tunnel de Annie Cordy-tunnel. Brusselaars konden daarvoor stemmen. Maar misschien hadden sommige mensen die nu kritiek hebben, liever de tunnel naar iemand anders vernoemd, vermoedt André Vermeulen. "Ik heb het gevoel dat ze dit nu gebruiken om Annie Cordy opzij te zetten. Ik denk dat veel mensen teleurgesteld zijn omdat Cordy de publieke stemming heeft gehaald. Maar als ik de tunnel inrijd, en ik zie haar naam staan, komt er een glimlach op mijn gezicht. Bovendien is het ook een verbindend figuur. Tot de jaren '60 was ze ook heel bekend in Vlaanderen. Ze heeft ook nog een Nederlandstalig nummer opgenomen en een groot deel van haar familie is ook Vlaams."

Meest gelezen