Blondet Eliot/ABACA

Italiaanse Raad van State trekt streep door "gladiatorenschool voor alt-right" van Trump-adviseur Steve Bannon

In Italië heeft het hoogste gerechtshof de plannen geschrapt van Steve Bannon om een centrum voor de opleiding van populistische leiders te vestigen in een oud klooster uit de 13e eeuw. Volgens het hof heeft de regering het recht om de vergunning daarvoor te schrappen. Bannon was eerder een vertrouweling van gewezen VS-president Donald Trump.

Steve Bannon, enkele jaren geleden een van de machtigste figuren in het Witte Huis, had grote plannen met het Dignitatis Humanae Institute (Instituut voor de Menselijke Waardigheid). Dat moest komen in een abdij uit de 13e eeuw in Trisulti, ten zuiden van Rome. 

Volgens Bannon moest het een academie worden voor de opleiding van toekomstige leiders in Europa die passen in het nationalistische en populistische model dat hij eerder promootte in de Verenigde Staten. In zijn eigen stijl had Bannon het over een "gladiator school for the alt-right", een gladiatorenschool voor ultrarechtse politici. 

Het hof heeft het goede gedaan door de abdij terug te geven aan het volk van God en de lokale gemeenschap

Bisschop Lorenzo Loppa

Bannon kreeg aanvankelijk de toestemming van het ministerie van Cultuur, maar de omwonenden zagen dat niet zitten en gingen hun beklag doen bij de overheid. 

Het ministerie draaide bij en trok de vergunning in, Bannon trok naar justitie en de laatste instantie daarvan, de Raad van State, oordeelt nu dat de vergunning terecht is ingetrokken. Het ging niet om het promoten van cultureel erfgoed, zoals in de aanvraag van Bannon was gesteld, en dat de aanvraag dus met foutieve beweringen gestaafd was. 

(Lees verder onder de video van Terzake).

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Steve Bannon wordt beschouwd als de architect van de onverwachte verkiezing van Donald Trump tot president in de VS in 2016. Nadien was hij een invloedrijk adviseur van Trump tot de twee in onmin raakten. Bannon moest opstappen, maar bleef in "alt-right"-kringen actief. Hij raakte ook verwikkeld in een rechtszaak over fraude en belandde in de cel. Net voor Trump vertrok als president, verleende hij gratie aan Bannon. 

Die laatste mikte het voorbije jaar op Europa om daar zijn gedachtegoed te verspreiden. Zijn toenadering tot extreemrechtse leiders zoals Marine Le Pen in Frankrijk en Matteo Salvini in Italië kwam echter niet van de grond. 

Meest gelezen