Foto Jelle Veyt

"De oceaan over met een roeiboot? Ik kan het helaas niet", reageert Jelle Veyt teleurgesteld na mislukte poging

Jelle Veyt uit Dendermonde is teleurgesteld dat zijn laatste uitdaging niet is gelukt. De avonturier wil in elk continent de hoogste berg beklimmen en zich telkens op een ecologische manier verplaatsen, maar het ging mis bij de roeitocht richting de hoogste berg van Noord-Amerika. Hij was vol goede moed vertrokken uit Portugal, maar was te zeeziek en moest een noodstop maken op Tenerife. "Heel jammer, maar mijn lichaam kan het blijkbaar niet aan. Volgend jaar zal ik dan maar met de zeilboot de oceaan oversteken", vertelt Veyt aan Radio 2 Oost-Vlaanderen.

"Seven Summits, Seven Continents, One Dream." Met die leuze begon Jelle Veyt uit Dendermonde aan zijn avontuur. Zijn plan was om op eigen kracht, dus met de fiets en met boten zonder motor, naar de hoogste berg van elk continent te trekken en die te beklimmen. Veyt was een kleine maand geleden vertrokken richting de Denali in Alaska, de hoogste berg van Noord-Amerika. Na een fietstocht van 2.400 kilometer naar Portugal, wilde hij naar Miami roeien, om van daar verder te fietsen richting Alaska. "Maar de oceaan oversteken in een roeiboot? Dat kan mijn lichaam blijkbaar niet aan. In het verleden is al gebleken dat mijn lichaam heel veel kan, maar dit is voor mij de limiet. Een zware teleurstelling", reageert Veyt.

Te zeeziek

Samen met twee kompanen was Veyt vol goede moed in Portugal vertrokken voor een roeitocht van drie maanden. Maar na nog geen drie weken moesten de drie avonturiers het opgeven omdat Veyt te ziek was. "Het is normaal dat je in het begin zeeziek bent, dus dat had ik wel verwacht. Maar normaal gezien houdt de misselijkheid na een tijdje op. Bij mij niet. We zaten met golven van 4 à 5 meter hoog en alles wat ik at, kwam er weer uit. En als je ondertussen ook nog eens non-stop moet roeien, dan raakt je lichaam volledig uitgeput."

Begrip van teamgenoten

"Gelukkig waren Koen en Gijs mee om het roeien over te nemen als ik te zwak was. Maar het ging niet meer." De drie maakten een noodstop op Tenerife, waar Veyt nu opnieuw op krachten komt. "Het was een hele moeilijke beslissing, maar mijn lichaam heeft de beslissing eigenlijk voor mij gemaakt. Ik kan de oceaan niet overroeien. Dus voor mij stopt het hier. En voor Koen en Gijs ook. Ik voelde mij schuldig tegenover hen en tegenover de rest van ons team, maar ze zijn heel begripvol. Die zeeziekte is iets waar ik niets kan aan doen. En al bij al was deze expeditie toch een succes. We zijn niet in Miami geraakt, maar we hebben toch maar mooi de oceaan getrotseerd met een zelfgebouwde roeiboot."

Het is de eerste keer dat mijn lichaam iets niet kan, dus ik mag eigenlijk heel dankbaar zijn
Avonturier Jelle Veyt

Veyt gaat heel sportief om met de mislukte poging. "Het is de eerste keer in mijn leven dat mijn lichaam zegt: 'Dit kunt ge niet.' Ik ben in het verleden al zes maanden naar Papoea geroeid enzovoort. Dus ik probeer het positief te bekijken: ik mag eigenlijk heel dankbaar zijn dat het nog maar de eerste keer is dat ik iets niet kan." Toch geeft Veyt zijn droom niet op, hij gaat nog steeds voor de 'Seven Summits' op een ecologische manier. "Het zal niet meer dit seizoen zijn, en niet meer met de roeiboot. Maar ik ga zeker nog de oceaan oversteken zonder motor. Het zal met een zeilboot zijn."

kasto80

Meest gelezen