Iris Van Robays

BEKIJK: Gentse Iris Van Robays maakt met "Quarantiny" grappige persiflages op oude Tiny-reeks

Iris Van Robays uit Gent maakt grappige persiflages op de covers van de oude Tiny-reeks. Maar Tiny heet bij haar "Quarantiny". De titels vroeger waren bijvoorbeeld: "Tiny op de boerderij", "Tiny is ziek" en "Tiny aan zee". Die zijn nu vervangen door: "Quarantiny doet yoga zodat er toch nog iets versoepelt" en "Quarantiny had liever een vaccin gehad als winterprik."

Je zag ze misschien al passeren op sociale media: de grappige, nagebootste covers van de oude Tiny-reeks met als naam "Quarantiny". De Gentse Iris Van Robays zit erachter. De vrouw is grafisch ontwerper en zit ook al een heel jaar noodgedwongen thuis te werken. Ze zocht een humoristische manier om contact te houden met de buitenwereld. Haar creatieve uitspattingen resulteren in een reeks covers geïnspireerd op de boeken van de nostalgische en ietwat brave Tiny-reeks.

Iris Van Robays

"Quarantiny werkt van thuis uit"

De covers van "Quarantiny" zijn herkenbaar omdat ze allemaal een aspect belichten van het in quarantaine zitten. De eerste cover was: "Quarantiny werkt van thuis uit" en ondertussen zijn er al 170 de revue gepasseerd. "Quarantiny zit altijd een beetje in mijn achterhoofd", vertelt Van Robays. Ze speelt handig met grafische programma's zoals Photoshop en maakt dan van oude Tiny-boeken nieuwe covers.  "Ik maak scans van pagina's en bedenk er grappige zinnetjes bij", vertelt Van Robays aan presentator Dirk Ghijs bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

(lees verder onder de afbeelding)

Van Robays is vooral op Instagram actief en weet niet zo goed hoeveel volgers ze heeft of hoe succesvol haar berichten zijn: "Ik denk dat ik ongeveer 10.000 volgers heb op Instagram, maar ben niet zeker. Ik doe het vooral voor mezelf en om de quarantaine een beetje op te vrolijken." Ze krijgt veel positieve reacties, dus blijkbaar maakt Quarantiny het vele thuiszitten voor haar volgers ook wat draaglijker. "Sommigen zeggen dat het een dagelijks lichtpuntje is, iets om naar uit te kijken."

(lees verder onder de Instagrampost)

Ik vrolijk de quarantaine wat op, voor sommigen blijkt het een dagelijks lichtpuntje te zijn

Quarantiny-alias Iris Van Robays

Actualiteit

Voor Radio 2 ontwierp ze ook een aantal nieuwe covers: "Quarantiny hoort liever positiviteitsradio dan positiviteitsratio" en "Quarantiny is zelfs na één jaar lockdown nog altijd een gênante beller" met een tekstballonnetje: "Ah euh, Radio 2 ... ja, Quarantiny hier euh ...". En misschien las je deze actuele post onlangs op Vrouwendag: "Quarantiny kan geen mop verzinnen over Vrouwendag omdat het niet om te lachen is" en de alcoholvrije maand inspireerde haar ook: "Quarantiny vindt het feit dat Tournée Minérale voorbij is een goeie reden voor een aperitiefke".

Een aantal weetjes over de oude Belgische reeks:  braaf meisje Tiny heette oorspronkelijk Martine en werd uitgegeven in meer dan 40 landen. De onmiddellijk herkenbare tekeningen zijn van Marcel Marlier. De teksten komen van Gilbert Delahaye. Na diens dood neemt de zoon van de tekenaar, Jean-Louis Marlier, de teksten voor zijn rekening. In totaal verschenen er 64 Tiny-boekjes. In het Deens heet ze Mimi, in het Albanees Zana en in Amerika heette ze Debby. Of Van Robays verder doet met de reeks? "Voorlopig wel, maar als de horeca heropent zal de frequentie misschien wat verminderen", waarschuwt ze nu al.

Iris Van Robays
kasto80

Meest gelezen