Ziekenhuizen moeten aantal covidbedden uitbreiden, Geneesmiddelenagentschap blijft achter AstraZeneca staan

Zowel het aantal vastgestelde coronabesmettingen als het aantal ziekenhuisopnames blijft stijgen in ons land. Dagelijks worden er gemiddeld 2.844 besmettingen vastgesteld, 21% meer dan de week ervoor. En per dag worden 167 mensen opgenomen in de ziekenhuizen. Virologen Van Gucht en Van Ranst en minister Vandenbroucke zien het niet de goede kant opgaan. Rock Werchter schuift op, naar 2022 en het Geneesmiddelenagentschap blijft achter het AstraZeneca-vaccin staan. Volg het coronanieuws in onze dagelijkse liveblog:  

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ziekenhuizen moeten meer covidbedden voorzien en bepaalde niet-dringende zorg uitstellen

Tegen maandag moeten de ziekenhuizen opnieuw naar fase 1B overschakelen. Dat betekent dat ze de helft van de bedden op hun afdelingen intensieve zorg voor covidpatiënten beschikbaar moeten houden. Dat komt overeen met 1.000 bedden. Vier keer zoveel bedden moeten worden vrijgehouden op de niet-intensieve afdelingen. Ook bepaalde niet-dringende zorg moet worden uitgesteld.

Lees meer in dit bericht:

Europees Geneesmiddelenagentschap over AstraZeneca: "Voordelen wegen nog altijd op tegen nadelen"

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) blijft achter zijn standpunt staan dat er momenteel geen reden is om het coronavaccin van AstraZeneca niet meer toe te dienen. “Terwijl het onderzoek loopt, blijven we overtuigd dat de voordelen van het vaccin veel groter zijn dan het risico op bijwerkingen”, herhaalde directeur Emer Cooke tijdens een nieuwe persconferentie voor de Europese Commissie.

“We nemen de situatie zeer ernstig. Onze experten komen vandaag opnieuw samen om alle bijkomende gegevens grondig te onderzoeken. Onze prioriteit blijft de veiligheid van de vaccins”, zei Cooke. Tegen donderdag wil het EMA met een wetenschappelijk besluit komen rond AstraZeneca.

Lees meer in dit artikel:

Duitse viroloog Drosten: “Derde golf kan niet onder controle gehouden worden zonder vaccinatie”

De Duitse topviroloog Christian Drosten vreest dat een derde coronagolf in Duitsland niet onder controle gehouden kan worden. Hij denkt dat het in de periode rond Pasen wel eens uit de klauwen kan lopen, zegt hij in een interview met de Duitse omroep NDR.

Drosten waarschuwt dat vooral mensen boven de 50 jaar die nog niet ingeënt zijn nog een groot risico lopen en benadrukt daarom nog eens het belang van een doorgedreven vaccinatiecampagne. 

HIj benadrukt daarbij ook het belang van het AstraZeneca-vaccin, dat onder vele Europese landen ook in Duitsland tijdelijk niet meer gebruikt wordt omdat onderzocht wordt of het bloedklonters kan veroorzaken. 

Drosten wil dat dit goed onderzocht wordt, maar tegelijk wijst hij er net als verschillende Belgische collega’s op dat eventuele risico's moeten afgewogen worden tegen de risico's van de corona-epidemie.

Viroloog Marc Van Ranst te gast op CNN

Viroloog Marc Van Ranst was vanmiddag - via een videoverbinding - te gast op de Amerikaanse nieuwszender CNN. In het programma “Connect the world” vroeg presentatrice Becky Anderson de KU Leuven-professor om duiding over het coronavaccin van AstraZeneca.

Terwijl verschillende Europese landen de vaccinaties met dit vaccin gepauzeerd hebben, wordt in België het vaccin nog gebruikt. Van Ranst legde uit waarom. “Mensen denken dat wat er na een vaccinatie gebeurt, door de vaccinatie veroorzaakt wordt.” In het geval van het AstraZeneca gaat het om vermeende bloedklontering.

“Niet waar”

“Maar dat is simpelweg niet waar”, zegt Van Ranst. “Er gebeurt heel wat nadat mensen gevaccineerd worden. Ze kunnen een auto-ongeval hebben. Er kunnen heel veel slechte dingen gebeuren. Maar vele mensen zullen het auto-ongeval niet in verband brengen met het vaccin.”

“Maar als er twee dingen op medisch vlak gebeuren - vaccinatie en een bijwerking of een veronderstelde bijwerking - worden in het hoofd van mensen deze twee zaken aan elkaar gelinkt en komen ze tot de conclusie dat het wel aan het vaccin moet liggen, terwijl de cijfers dat niet zeggen.”

Bekijk hier een fragment uit het interview met Marc Van Ranst op CNN:

Marc Van Ranst is overigens geen vreemde in de VS: als pas afgestudeerde arts trok Van Ranst in 1990 naar New York, om er tot en met 1993 te gaan werken en studeren aan het Albert Einstein College of Medicine.

Binnenkort twee keer per week sneltest in bedrijven waar telewerk onmogelijk is

Werknemers in bedrijven waar telewerk nagenoeg onmogelijk is, zullen binnenkort twee keer per week getest worden via een sneltest. Dat heeft premier De Croo bekendgemaakt tijdens een persconferentie na overleg met de werkgeversorganisaties. Tegen volgende week zou de werkmethode om uitvoerig te kunnen testen op punt moeten staan.

De Croo hamerde daarnaast nog eens op het belang van telewerken. "Het respecteren van telewerk is een van de sleutels om vandaag de situatie onder controle te houden."

Lees meer in dit artikel:

Bijna 1,4 miljoen Nederlanders gevaccineerd tegen coronavirus

Bijna 1,4 miljoen mensen hebben in een eerste dosis gekregen van het coronavaccin. Bijna een half miljoen mensen hebben na die eerste dosis ook al de herhaalprik gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het coronavirus. De grootste groep bestaat uit thuiswonende ouderen. Bijna 580.000 mensen van 75 jaar en ouder zijn inmiddels ingeënt. Van hen hebben bijna 90.000 ook de tweede prik al gehad.

Verder zijn meer dan 350.000 medewerkers van woonzorgcentra, revalidatiecentra en de gehandicaptenzorg ingeënt, evenals bijna 250.000 bewoners van woonzorgcentra en cliënten van gehandicaptenzorg en ggz (geestelijke gezondheidszorg). Nederland heeft tot nu toe bijna 2,9 miljoen vaccindoses gekregen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft benadrukken hoe belangrijk het is dat mensen in Nederland doen wat ze kunnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Daar zit mijn zorg, dat sommige mensen denken dat het heel goed gaat. Ja, we zien effecten van de vaccinaties, maar we zijn zeker nog niet uit de gevarenzone", waarschuwde Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding.

In de afgelopen week steeg het aantal geregistreerde besmettingen met 24 procent. Dat was het hoogste percentage sinds halverwege december. "Je ziet de cijfers toenemen, dat baart ons zorgen", beaamde Timen.

IN KAART: hier is het AstraZeneca-vaccin tijdelijk opgeschort

Ons land is stilaan een klein eilandje in de rest van Europa. Samen met het Verenigd Koninkrijk zijn we zowat het enige West-Europese land dat het AstraZeneca-vaccin nog steeds toedient. In de oranje landen is het gebruik van het vaccin tijdelijk opgeschort.

Voor alle duidelijkheid: ons land volgt daarmee het advies van het Europees Geneesmiddelenagentschap. Morgen komen ze met een nieuw advies, maar op een persconferentie vanmiddag herhaalden ze dat er geen verband is gevonden tussen de bloedklonters en het vaccin.

“Meer annulaties dan we verwacht hadden”

In het vaccinatiecentrum van Lommel zijn er voor vandaag iets meer annulaties dan anders, zowat 8 procent, maar er gaat geen enkele dosis verloren. 

Videospeler inladen...

De coronacijfers: besmettingen en opnames nemen op weekbasis toe

  • Van 9 tot 15 maart werden elke dag gemiddeld 167 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat zijn er 14 procent meer in vergelijking met een week ervoor. Van 2 tot 8 maart werden gemiddeld 147 patiënten opgenomen. De ziekenhuisopnames nemen daarmee voor de derde dag op rij toe. 
  • Gisteren, maandag 15 maart, meldden de ziekenhuizen 150 opnames (-9 in vergelijking met zondag 14 maart) bij het gezondheidsinstituut Sciensano. 61 (-4) patiënten konden het ziekenhuis verlaten. De lagere cijfers kunnen te maken hebben met het weekendeffect.
  • In totaal liggen nu 2.112 (+99) coronapatiënten in het ziekenhuis. 503 (+19) onder hen liggen op intensieve zorg, 269 (+3) patiënten hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg is de voorbije dagen sterk aan het toenemen. Ter vergelijking: vier weken geleden lagen "slechts" 315 patiënten op intensieve zorg.
  • In de week van 6 tot en met 12 maart overleden elke dag gemiddeld 24 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 9 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Van 27 februari tot 5 maart overleden elke dag gemiddeld 27 mensen.
  • Tussen 6 en 12 maart werden per dag gemiddeld 2.844 nieuwe besmettingen bevestigd, een stevige 21 procent meer dan de week ervoor. Gisteren was er een stijging van 15 procent, de dag ervoor van 11 procent. 
  • Tussen 6 en 12 maart werden dagelijks gemiddeld 46.700 tests afgenomen. Dat is 7 procent meer dan de week ervoor. Er wordt dus meer getest. De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) bedraagt 6,6 procent, dat getal is gestegen met 0,5%. Het betekent dat meer dan 6 op de 100 van de afgenomen testen positief was.
  • Gisteren, op maandag 15 maart (de laatste dag waarvoor er cijfers zijn), hadden in totaal 796.922 Belgen hun eerste vaccinatie gekregen. 396.270 mensen kregen hun tweede dosis al.

Je kan de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kunt u hier lezen.

Federale regering en werkgeversorganisaties houden “dringend gesprek” over verplicht telewerk

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) hebben later vandaag de vertegenwoordigers van de werkgevers uitgenodigd voor wat een “dringend gesprek” genoemd wordt over telewerk. De ontmoeting start om 16 uur.

Blijkbaar wordt het verplichte telewerk, een van de huidige coronamaatregelen, onvoldoende nageleefd. Tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum vanmorgen werd opnieuw verwezen naar het belang ervan. Het laatste rapport van de Risk Assessment Group wijst op een toename van het aantal besmettingsclusters op werkplaatsen. Bovendien is er ook een toename te zien in de mobiliteitscijfers, wat kan aantonen dat er opnieuw meer naar de werkplaats wordt gegaan.

De regering wijst erop dat het belangrijk is om de geldende regels goed op te volgen, om zo in april en mei versoepelingen mogelijk te kunnen maken.

Viroloog Van Gucht: "Deze week naar 3.000 nieuwe besmettingen per dag"

Op de persconferentie van het Crisiscentrum heeft professor Steven Van Gucht duiding gegeven bij de recente coronacijfers. "De plateaufase maakt plaats voor een stijgende trend. We zien nu een aanhoudende stijging van het aantal besmettingen, in álle provincies en bij de meeste leeftijden", analyseert Van Gucht. "Vermoedelijk bereiken we deze week een gemiddelde van 3.000 bevestigde besmettingen per dag. Het aantal testen is gestegen, maar ook het percentage positieve testen is gestegen tot zo'n 6,6 procent. Dit betekent dat er duidelijk meer virus in omloop is."     

Opgenomen patiënten worden vlugger doorverwezen naar intensieve zorg

"Zo'n 6 procent van de besmettingen leidt tot een ziekenhuisopname. Dit percentage blijft vrij stabiel. We verwachten dus deze week ook een verdere stijging bij de ziekenhuisopnames, richting 180 per dag." Van Gucht merkt op dat de kaap van de 2.000 covidpatiënten in het ziekenhuis bereikt is, net als de kaap van de 500 covidzieken op intensieve zorg. "De curve van het aantal patiënten op intensieve stijgt sneller dan die van de ziekenhuisopnames. Patiënten die worden opgenomen, worden nu iets vlugger doorverwezen naar intensieve dan enkele weken terug."  

Die 1.000 bezette bedden op intensieve zorg lijken veraf, maar...

Van Gucht benadrukt dat 1.000 bezette bedden op intensieve een maximum is om kwalitatieve zorg te garanderen. "Die 1.000 bedden lijken veraf, maar bij een exponentiële stijging kunnen deze bedden snel ingenomen worden. We staan op een potentieel kantelpunt, maar we kunnen het verdere verloop van de curve nog steeds verder bepalen." Van Guchts belangrijkste advies luidt daarom: "Beperk uw dichte contacten in afwachting van de verdere uitrol van de vaccinatiecampagne."

HERBEKIJK hier de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum over de huidige coronacijfers:

BEKIJK hier de toelichting van viroloog Van Gucht in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Rock Werchter wordt uitgesteld, volgende editie van 30 juni tot 3 juli 2022

Dit jaar géén Rock Werchter. Het festival wordt uitgesteld naar volgend jaar. Het zal plaatsvinden van donderdag 30 juni tot zondag 3 juli 2022. De organisatie werkt wel aan een alternatief voor deze zomer, maar spreekt -uiteraard - over een "zeer bittere pil om slikken".

Vorig jaar was er ook al een alternatief met een zomerbar in het Festivalpark waar elke dag twee keer 200 bezoekers welkom waren.

Lees hier meer:

China versoepelt reisbeperkingen: buitenlanders welkom als ze gevaccineerd zijn met Chinees vaccin

China zal inreisbeperkingen versoepelen voor buitenlanders, op voorwaarde dat zij ingeënt zijn met een Chinees coronavaccin. Die vaccins worden inmiddels op verschillende plaatsen in de wereld gebruikt, maar zijn nog niet overal beschikbaar.

China zit al een jaar grotendeels op slot voor buitenlanders. De autoriteiten proberen zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Chinese ambassade in de Verenigde Staten meldt nu dat het visumaanvragen van mensen die zijn ingeënt met "Chinese vaccins" in behandeling zal nemen.

Niet iedereen kan gebruik gaan maken van de nieuwe regeling. Die is bedoeld voor mensen die voor hun job of voor "humanitaire noodsituaties", zoals het bijwonen van een uitvaart, naar China gaan. Zij moeten na aankomst wel weken in quarantaine.

China heeft vier coronavaccins goedgekeurd die in eigen land zijn ontwikkeld. Het land gebruikt geen buitenlandse vaccins, maar levert de eigen vaccins wel aan andere landen. Zo ontvingen de Filipijnen twee weken geleden nog 600.000 dosissen.

CoronaVac is een van de Chinese vaccins.
AFP or licensors

Ook dit jaar geen traditionele Dodentocht in Bornem

Net als in 2020 zal ook dit jaar de Dodentocht in Bornem niet kunnen doorgaan op de traditionele manier. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.

Een massa-evenement voor meer dan 10.000 wandelaars en lopers in augustus kan momenteel niet worden voorbereid, klinkt het. De organisatie zoekt wel nog naar een coronaveilig alternatief.

Statisticus Mesuere: "Sterkste stijging besmettingen zit bij de 0- tot 19-jarigen"

Statisticus Bart Mesuere (UGent) heeft de week- en dagcijfers voor de komende dagen bekeken en de stijging in de coronabesmettingen zal zich doorzetten. Hij wijst erop dat het aantal besmettingen in álle provincies stijgt.

Vooral in de leeftijdscategorie 0-19 jaar is er een sterke stijging. "Bij de 0- tot 9-jarigen is dat een stijging van 47% op weekbasis, bij de 10- tot 19-jarigen een stijging van 35%. Maar er werd de voorbije weken dubbel zoveel getest bij de jeugd", klinkt het.

Bij de 0- tot 9-jarigen viel er een dagrecord te noteren. Bij hen werden er op 12 maart 455 besmettingen vastgesteld, het vorige dagrecord dateert van 20 oktober met 454 bevestigde besmettingen."   

Ook Zweden, Letland en Cyprus schorten gebruik AstraZeneca op

Vandaag zetten ook Zweden, Letland en Cyprus het inenten met het AstraZeneca-vaccin stop. De beslissing blijft van kracht tot een analyse van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA aangeeft hoe het verder moet. Dat onderzoek zal donderdag rond zijn.

De voorbije dagen waren er meldingen van tromboses na een prik met de entstof. Maar een verband is vooralsnog niet bewezen.

Dat ook Zweden de rem zet op het vaccin is best opmerkelijk, want Astra-Zeneca is een Brits-Zweeds farmabedrijf.

Uitbraak van corona bij personeel pluimveeslachterij in Kruisem: 68 van de 200 werknemers besmet

In een pluimveeslachterij in Kruisem heeft het coronavirus zich snel verspreid. In een week tijd geraakten 68 van de 200 medewerkers besmet. De gemeente nam samen met onder meer Agentschap Zorg en Gezondheid maatregelen om de uitbraak in te dijken. Een groot aantal medewerkers is thuis in afzondering. Het bedrijf schakelt interimkrachten in om voort te kunnen werken.

Lees hier meer:

BEKIJK Componist Yo-Yo Ma haalt cello boven in vaccinatiecentrum

Aan het vaccinatiecentrum in Pittsfield, in de Amerikaanse staat Massachusetts, trakteerde de bekende cellist Yo-Yo Ma mensen op muziek. Hij haalde zijn instrument boven, nadat hij zelf zijn vaccin tegen COVID-19 had gekregen. Op die manier wilde Yo-Yo Ma iets terug doen. Hij speelde 15 minuten lang en kreeg na afloop een daverend applaus.

Luistert u hieronder een stukje mee?

Videospeler inladen...

School in Sint-Niklaas dicht: te weinig personeel om de 540 leerlingen les te geven of op te vangen

Kleuter- en basisschool Berkenboom in Sint-Niklaas bliift de hele week dicht omdat er te veel leerkrachten in quarantaine zitten door corona. Er is te weinig personeel om de 540 leerlingen les te geven of op te vangen. Vrijdag beslist de directie of de school maandag weer open kan.

Lees meer in onderstaand artikel:

Longarts Van Braeckel: "Intensieve zorg bijna vol, mogelijk weer ingrepen uitstellen"

Er liggen op dit moment 503 coronapatiënten op intensieve zorg. Het is van 28 december geleden dat het cijfer weer over de 500 gaat. "De stijging is al een aantal weken bezig, zeker in de regio Oost- en West-Vlaanderen", aldus longarts Eva Van Braeckel (UZ Gent) in "De ochtend". Het is de eerste keer dat er zo een disproportionele toename is van het aantal opnames op intensieve zorg, in vergelijking met de andere coronacijfers. Het is vooral de actieve bevolking die nu op intensieve zorg terechtkomt. 

De grotere circulatie van de Britse variant is een mogelijke verklaring, volgens Van Braeckel. "Er zijn vermoedens dat het virus doordat het besmettelijker is, ook makkelijker actieve mensen gaat treffen". Volgens Van Braeckel zijn de uitdagingen de komende weken groot. "Als de capaciteit op intensieve zorg bereikt is, en dat is in veel ziekenhuizen al het geval, dan komen we weer op het moment dat we keuzes moeten maken over welke ingrepen kunnen doorgaan of niet. En dat is een zeer jammere zaak."

HERBELUISTER hier het hele gesprek met Eva Van Braeckel in "De ochtend":

Intensivist Meyfroidt: "We zien voor het eerst in de crisis een buitenproportionele stijging op intensieve"

Voor het eerst sinds eind december liggen er opnieuw meer dan 500 mensen op intensieve zorg. Het aantal opnames van coronapatiënten op intensieve zorg is sinds half februari sterk gestegen, veel sneller dan andere cijfers, zegt Geert Meyfroidt, intensivist in het UZ Leuven.

"Bij de vorige golven was de stijging op intensieve zorg altijd in proportie met de stijging van de besmettingen en de hospitalisaties. Nu zien we voor het eerst een buitenproportionele stijging op intensieve zorg." Of de grotere circulatie van de coronavarianten er iets mee te maken heeft, is niet duidelijk. "De Britse variant is sowieso dominant geworden. Die is besmettelijker, maar we hebben geen aanwijzingen dat die de mensen zieker maakt. De Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant zijn nu nog niet zo frequent dat die heel die stijging kunnen verklaren."

Meest gelezen