ParkvanBeervelde

Muurschilderingen Raveel in kelder kasteel van Beervelde in ere hersteld: “Mijn vader wou mijn plekje opfleuren, daarom sprak hij Roger Raveel aan”

In de kelders van het kasteel van Beervelde zijn de muurschilderingen van kunstenaar Roger Raveel er in hun oude staat hersteld. De kunstenaar maakte ze in 1966 in opdracht van de vader van de huidige graaf Renaud De Kerchove de Denterghem: "Nooit gedacht dat Raveel zo bekend zou worden."

(beluister het verhaal van de muurschilderingen hier of lees eronder verder)

BELGA/DOPPAGNE

“Ik was 17 jaar oud en wou een plaats waar ik op mijn gemak kon zijn, dat was in de kelder. Mijn vader steunde me en wilde het graag een beetje opfleuren en daarom sprak hij Roger Raveel aan. Het was een ruimte met hoeken, trappen en muren, waar Raveel een schilderij van kon maken."

De muurschilderen zijn er 60 jaar later nog

Graaf Renaud De Kerchove de Denterghem

Door opstijgend vocht moesten de muren aangepakt worden. “Eerst kregen wij een belofte van de Vlaamse overheid om dat op hun kosten te restaureren, omdat het zo belangrijk was. Maar dan kregen we te horen dat wij alles moesten betalen. Dan hebben we ze zelf gerestaureerd", vertelt de graaf. 

“Ter gelegenheid van het Rogerjaar wil het Roger Raveelmuseum de kelders ontsluiten voor het grote publiek. We hopen dat tegen de zomer kunnen doen", besluit de graaf.

kasto80

Meest gelezen