Natuurhulpcentrum wil wolvenverblijf bouwen: "Belangrijk dat de wolf zijn mensenschuwheid niet verliest"

Het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen wil een wolvenverblijf bouwen, voor het geval er weer een wolf wordt aangereden en verzorging nodig heeft. Omdat zo'n wolf niet in contact mag komen met mensen, is er een nieuw verblijf nodig. Samen met de natuurorganisatie Landschap vzw zamelt het Natuurhulpcentrum daar nu geld voor in. 

"We zijn de laatste jaren toch al enkele keren moeten uitrijden om een wolf op te halen", zegt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum. "We voelen dat er wel eens een gewonde wolf gaat komen die verzorging nodig heeft. We hebben al heel veel verschillende soorten verblijven voor de meest uiteenlopende diersoorten, maar een echt wolvenverblijf hebben we nog niet." Om te vermijden dat de wolf de link kan leggen tussen het voederen en de mens zal het wolvenverblijf in het bos gebouwd worden. Het Natuurhulpcentrum hoopt zo'n 6.000 euro te kunnen inzamelen. "Het is niet zo dat het verblijf leeg blijft wanneer er geen wolf is, daarin zouden ook nog andere dieren opgevangen kunnen worden. Maar het wordt wel specifiek gebouwd met het doel om er wolven op te vangen."

Het is de bedoeling dat de gewonde wolf zijn mensenschuwheid niet verliest.

Jan Loos, Landschap vzw

Ook wolvenkenner Jan Loos van Landschap vzw en Welkom Wolf vindt zo'n wolvenverblijf noodzakelijk: "Er komt een dag dat we geconfronteerd zullen worden met een gekwetste wolf die maanden verzorging nodig heeft, en misschien geopereerd moet worden", legt hij uit. "Dan komt de wolf in het Natuurhulpcentrum terecht en dan is het de bedoeling dat die wolf zijn mensenschuwheid niet verliest. En dan stop je die niet tussen de andere dieren in een kooi waar regelmatig mensen komen. Ze moeten echt op een aparte plek gehouden worden."

September

Tot nog toe stierven er al drie wolven in het verkeer. Wolf Roger in 2018 en afgelopen herfst werden ook twee welpen van August en Noëlla doodgereden. En dan was er nog een wolf die tot twee keer toe werd aangereden in Oudsbergen maar het overleefde, en terug de natuur in vluchtte. Tegen september wil het Natuurhulpcentrum het wolvenverblijf klaar hebben. Dan is het risico op ongevallen met nieuwe jonge wolven in het verkeer het grootst.

Meest gelezen