Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Nieuw Instagrambeleid moet jonge gebruikers beschermen

Instagram gaat meer doen om jonge gebruikers te beschermen tegen volwassenen met slechte intenties. Het wordt volwassenen onmogelijk gemaakt berichten te sturen naar tieners die hen niet volgen. Dat meldt het bedrijf in een blogbericht. Ook worden jonge gebruikers voortaan gewaarschuwd met een veiligheidsmelding als ze door volwassenen worden benaderd die "verdacht gedrag" vertonen.

Gedrag wordt bijvoorbeeld aangemerkt als verdacht wanneer een volwassene veel vrienden- of berichtenverzoeken naar minderjarigen stuurt. Met de waarschuwing komt dan de mogelijkheid om de volwassene te blokkeren en te rapporteren.

Lees voort onder een Engelstalig voorbeeld van hoe dat er zou kunnen uitzien:

Het nieuwe beleid werkt vooralsnog alleen als gebruikers hun correcte leeftijd hebben opgegeven, wat vaak niet het geval is. Gebruikers liegen bijvoorbeeld over hun leeftijd omdat ze met een account voor volwassenen toegang hebben tot meer content.

Om dat probleem te omzeilen, ontwikkelt Instagram nieuwe vormen van kunstmatige intelligentie en 'machine learning' waarmee iemands leeftijd alsnog vastgesteld kan worden. Met 'machine learning' leert een computer data te gebruiken om beter te presteren.

Instagram wordt door sommige volwassenen gebruikt voor digitaal kinderlokken (grooming). Minderjarigen worden dan emotioneel gemanipuleerd, waardoor ze intieme foto's delen. Daar worden ze vervolgens mee gechanteerd.

Eerder zorgde Instagram er al voor dat tieners die een account aanmaken, worden aangemoedigd om hun account op "privé" te zetten, zodat deze niet zichtbaar is voor mensen die hen niet volgen.

Meest gelezen