Kim Jong-un en zijn zus Kim Yo-jong.

Eerste boodschap Noord-Korea aan president Biden: "Geen problemen veroorzaken, als VS komende 4 jaar rustig wil slapen"

Noord-Korea heeft de nieuwe regering van Amerikaans president Joe Biden gewaarschuwd om het land niet te provoceren als de Verenigde Staten "de komende vier jaar vredig willen slapen". De staatsmedia in de communistische dictatuur verspreidden daarover verklaringen van Kim Yo-jong, de zus van de huidige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De dreigende taal is de eerste boodschap van het communistische regime aan de nieuwe Amerikaanse regering van president Biden.

De voorbije maanden probeerde de regering van de nieuwe president Biden diplomatiek contact te leggen met Noord-Korea, maar dat leverde niets op. De eerste boodschap van het regime in Pyongyang aan de VS is meteen een waarschuwing: "de nieuwe Amerikaanse regering is erop gebrand de geur van buskruit te verspreiden in ons land," zegt Kim Yo-jong. "Als ze de komende vier jaar goed willen slapen, zou het verstandig zijn om niet al vanaf de eerste stap problemen te veroorzaken."

Wie is Kim Jong-un? Deze video legt het je uit in één minuut.

Videospeler inladen...

De zus van leider Kim Jong-un verwijst daarmee naar de gezamenlijke militaire oefeningen die de VS houdt met het leger van Zuid-Korea, de aartsvijand van het Noord-Koreaanse regime. Morgen bezoeken de Amerikaanse ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken ook Zuid-Korea. Het regime wil duidelijk maken dat als de VS iets wil bereiken met Noord-Korea, het maar beter voorzichtig te werk gaat.

Toenadering Trump mislukt

Onder gewezen president Donald Trump was er sprake van een tijdelijke toenadering tussen de VS en Noord-Korea. Er vonden toen ook enkele veelbesproken ontmoetingen plaats tussen Trump en Kim Jong-un. Maar sinds de mislukte top in het Vietnamese Hanoi, in februari 2019, zitten de onderhandelingen over het nucleaire programma van Pyongyang op een dood spoor. 

Er bestaat vooral onenigheid over de toegevingen die Noord-Korea zou moeten doen in ruil voor het opheffen van de internationale sancties tegen het land.

Meest gelezen