AFP or licensors

Opnieuw honderden mensen op straat in Londen voor vermoorde vrouw en tegen politieoptreden

In Londen zijn gisteravond opnieuw honderden mensen op straat gekomen na de moord op Sarah Everard, de vrouw van 33 die begin deze maand 's avonds verdween en uiteindelijk vermoord werd teruggevonden. De demonstranten blokkeerden onder meer Westminster Bridge, in de buurt van het Britse Parlement. Ze zijn het niet eens met het politieoptreden van afgelopen zaterdag en met een nieuwe wet die de politie meer bevoegdheden moet geven om protesten in te dammen.

Ondanks een pleidooi van de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel om vooral thuis te blijven en de coronamaatregelen te respecteren, zakten enkele honderden mensen gisteravond opnieuw af naar het centrum van Londen. De meeste demonstranten waren vrouwen. Ze willen zich veilig voelen als ze de deur uitgaan.

Bekijk hier beelden van de demonstraties in Londen gisteravond
(en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Afgelopen zaterdag organiseerde vrouwenrechtenactivisten een wake voor de vermoorde Sarah Everard. Die werd geannuleerd door de politie omdat de coronaregels een dergelijke wake niet toelieten. Toch daagden honderden mensen op voor de wake. Uiteindelijk kwam het tot incidenten tussen politie en aanwezigen. Beelden op sociale media toonden hoe de politie hardhandig optrad.

(Lees voort onder de afbeelding.)

AFP or licensors

Politie krijgt meer bevoegdheden

Parlementsleden, activisten en burgers uitten al zware kritiek op het politieoptreden. Daar komt nog eens bij dat net op dit moment een wetsvoorstel op tafel ligt dat politieagenten meer bevoegdheden moet geven om protesten in te dammen. Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel verdedigde dat voorstel maandag nog. "We hebben de voorbije jaren veranderingen gezien in de tactieken van demonstranten, waardoor ze door de mazen van het net konden glippen", aldus de conservatieve politica.

Dankzij de nieuwe bepaling krijgt de politie de macht om protesten te stoppen als de geluidsoverlast "de activiteiten van een organisatie" verstoort of een relevante impact heeft op personen in de nabije omgeving. De wet is voor interpretatie vatbaar, waardoor veel mensen vrezen dat elke demonstratie kan worden stilgelegd.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen