Belga

Politieagenten uit Roeselare moeten niet naar de rechter voor dood Lamine Bangoura

De 8 agenten die betrokken waren bij de uithuiszetting waarbij Lamine Bangoura uit Roeselare om het leven kwam, hoeven zich niet te verantwoorden voor de rechtbank. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent vandaag beslist. “Er zijn geen aanwijzing dat de fatale afloop van het gebeuren aan iets anders te wijten is dan aan de zeer agressieve houding van Bangoura zelf”, zegt de kamer van inbeschuldigingstelling.

Bijna 3 jaar geleden werd Lamine Bangoura, een ex-jeugdspeler van Club Brugge, uit zijn sociale woning in Roeselare gezet omdat hij achterstond met de huur. De man werkte niet mee en de politie moest versterking oproepen. Terwijl de agenten Bangoura boeiden, werd hij onwel. Kort daarna overleed hij. 

Zijn familie diende klacht in voor politiegeweld, maar er komt dus geen rechtszaak. Volgens de kamer van ingeschuldigingstelling in Gent is het overlijden van Bangoura te wijten aan zijn eigen agressieve houding.

Nabestaanden niet akkoord

De nabestaanden gaan niet akkoord met de beslissing. "Ze hebben me gevraagd om in beroep te gaan bij het Hof van Cassatie", zegt hun advocaat Alexis Deswaef. "De mama wil tot het uiterste gaan. Zij begrijpt niet dat zo'n geweld gebruikt kan worden tegen iemand die uit zijn woning gezet wordt. Elementen uit het dossier tonen aan dat het geweld buiten proportie was. Indien het Hof van Cassatie dit beroep verwerpt, dan zal de familie naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stappen."

Meest gelezen