Renovatie van het Brusselse justitiepaleis gaat beginnen: "Maar eerst nog de stellingen renoveren"

Het Brusselse justitiepaleis dat al 20 jaar in de stellingen staat, wordt gerestaureerd. Maar daarvoor moeten eerst de stellingen gerenoveerd worden, zodat arbeiders er veilig op kunnen staan om werken uit te voeren.Tot nu toe stonden die stellingen daar vooral om te voorkomen dat er stenen naar beneden zouden vallen.

Het justitiepaleis in Brussel staat al jaren in de stellingen. Nu gaan ze eindelijk beginnen aan de renovatie, maar daarvoor moeten eerst nog de stellingen gerenoveerd worden. "De stellingen aan de voorgevel van het justitiepaleis zijn begin jaren 2000 gezet om te voorkomen dat er stenen zouden vallen op de bezoekers van het justitiepaleis", vertelt Johan Vanderborght van de Regie der Gebouwen. "En nu zullen die stellingen aangepast worden zodat ze gebruikt kunnen worden voor restauratiewerken. Dus, alle buizen worden gecontroleerd en we gaan kijken of de planken op de stellingen nog altijd bruikbaar zijn. We gaan ook extra planken toevoegen."

Het is de bedoeling dat tegen 2030 alle gevels gerestaureerd zijn

De renovatie van het justitiepaleis zal wel nog enkele jaren duren. "We gaan in drie fasen werken, in een eerste fase zal ook de onderbouw van de koepel aangepakt worden", zegt Vanderborght. "Het is de bedoeling dat tegen 2030 alle gevels gerestaureerd zijn en dat tegen dan ook de stellingen weg zijn." Het aanpassen van de stellingen kost zo'n 1,5 miljoen euro. 

Meest gelezen