Rock Werchter uitgesteld naar 2022: "Gezond boerenverstand geeft aan dat het niet realistisch is om het te organiseren"

Ook komende zomer zal er geen Rock Werchter zijn. Het festival wordt uitgesteld naar volgend jaar. Het zal dan plaatsvinden van donderdag 30 juni tot zondag 3 juli 2022. De organisatie werkt wel aan een alternatief voor de zomer van dit jaar. "Gezond boerenverstand geeft aan dat het nu niet realistisch is om Rock Werchter te organiseren, zowel op vlak van topacts als op vlak van veiligheid", zegt Herman Schueremans op Studio Brussel. "We krijgen dat niet gebakken. Wij houden niet van half werk."

"We zijn tot de conclusie gekomen dat we het festival niet normaal kunnen voorbereiden en we hebben niet de zekerheid dat eens er een datum is, het festival kan doorgaan in volle vorm. We willen de fans en artiesten enkel de allerbeste Rock Werchter ervaring bieden. In de huidige omstandigheden kunnen we dit niet realiseren", liet Rock Wercher vanochtend weten in een persbericht.

BEKIJK hier het verslag uit "Het Journaal"
(en lees verder onder de video): 

Videospeler inladen...

"De beslissing werd niet licht genomen. De voorbije maanden overlegden we intens met overheden, experten, andere festivals in binnen- en buitenland, dit met oog op een veilige heropstart. De veiligheid en gezondheid van de fans, van crew en medewerkers en de artiesten is altijd onze hoogste prioriteit."

Organisator Schueremans had gehoopt dat de vaccinatiecampagne in Europa sneller zou gaan. "Je voelt dat die tunnel steeds langer wordt. Daarnaast is er ook het verhaal van de artiesten. Als zij festivals doen, dan spelen ze over heel Europa. Stel dat het dan nog in orde komt in één, twee of drie landen, maar in vijf of zes andere niet, dan komen die artiesten niet", zei hij bij Studio Brussel.

Beluister hier het volledige interview met Herman Schueremans op Studio Brussel en lees verder onder de audio:

Tickets worden overgezet naar 2022

Welke artiesten in 2022 zullen optreden, is nog niet bekend.  Volgens Schueremans zullen een aantal artiesten terugkomen, de vaste waarden. "Maar uiteraard gaan we voor 2022 een mix maken met nieuwe artiesten. We hadden trouwens al een aantal namen voor volgend jaar in optie staan. Het zal het beste van die twee jaar worden."

Wie al een ticket had, zal persoonlijk gecontacteerd worden door Ticketmaster. "Hun bestelling zal integraal overgezet worden naar 2022, wie wenst kan deze echter omzetten in krediet." Wie voor die optie kiest, kan het krediet besteden aan festivals georganiseerd in het Werchterse festivalpark in 2021 en 2022.

Rock Werchter werd vorige zomer ook uitgesteld. Toen kwam er een kleinschalig alternatief, de Werchter Zomerbar. Ook nu werkt de organisatie aan een alternatief voor deze zomer op de wei van Werchter. "We geven ons een maand, anderhalve maand. Hopelijk kunnen we dan een Rock Werchter light organiseren", zegt Schueremans. Wat hij niet ziet zitten, is om zoals vorig jaar iets te organiseren voor 400 mensen. "Ik hoop dat we het voor een aantal duizend mensen gaan kunnen doen. Maar we wachten af."

Wat met TW Classic en Werchter Boutique?

Ook TW Classic en Werchter Boutique zullen wellicht niet kunnen doorgaan. "Maar uitgesteld is niet verloren. Wie weet komen er volgend jaar wel twee TW Classics en twee Boutiques. We gaan dat allemaal inhalen. Mensen, alstublieft, geef niet op. We moeten ons nog eventjes gedeisd houden. Laten we hopen dat we zo snel mogelijk van Covid-19 af zijn en volgend jaar gaan we genieten van muziek."

Overheid heeft nog niets beslist

Begin februari liet organisator Herman Schueremans nog verstaan dat Rock Werchter zou kunnen worden uitgesteld naar het najaar, maar nu is toch beslist om het met een jaar uit te stellen. 

Andere grote festivals die in juni plaatsvinden, zoals Graspop en het Nederlandse Best Kept Secret zijn ook al opnieuw met een jaar uitgesteld. Tomorrowland zou later deze week een beslissing nemen. Het ziet er dus naar uit dat we geen normale festivalzomer tegemoet gaan.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) had de festivalsector beloofd om tegen half maart duidelijkheid te scheppen over wat mogelijk was. Vorige week liet Jambon echter weten dat het moeilijk was om al een beslissing te nemen. Hij wil de resultaten afwachten van een testevent midden april. 

"Wij nemen niemand iets kwalijk", zegt Schueremans. "Maar we moeten realistisch zijn. Wij zouden nu moeten beginnen met ons festivaldorp op te bouwen, maar er is nog geen kader van wat mogelijk zal zijn tegen dan. Bovendien haken artiesten af."

Moeilijke tijden

Schueremans vestigt ook nog eens de aandacht op de moeilijke tijden voor de hele sector. Die rekent op de overheid voor steun. "België is een internationaal gerenommeerd festivalland, dat is wat we zijn, willen en moeten blijven."

"Dit uitstel treft velen: onze vaste medewerkers, de technische crew, leveranciers, artiesten en hun entourage, alle lokale verenigingen... Onze sector staat al een jaar op pauze. Er is licht aan het eind van de tunnel, maar de donkere tijden voor de sector zijn niet voorbij, zelfs niet als er binnenkort voorzichtig weer opgestart kan worden. We rekenen op de verschillende overheden."

Meest gelezen