ans brys

Rubenshuis krijgt uitbreiding: onthaalgebouw met 6 verdiepingen vervangt paviljoen op Wapper

Het Rubenshuis in Antwerpen heeft haar uitbreidingsplannen uit de doeken gedaan. In de plaats van het paviljoen op de Wapper komt er een gloednieuw onthaalgebouw van 6 verdiepingen hoog. Het nieuwe gebouw komt aan de kant van Hopland en er komt onder andere een multimediaal belevingscentrum, een museumcafé en een leeszaal. "Het is een groot gebouw, maar heel discreet. Via dat nieuwe gebouw gaan we de bezoekers heel het universum van Rubens laten ontdekken", zegt architect Paul Robbrecht.  

Begin 2022 start het Rubenshuis met haar uitbreidingsplannen. Vandaag deed ze die plannen al uit de doeken. Er komt een nieuw onthaal met 6 verdiepingen aan de kant van Hopland. Dat gaat het huidige paviljoen op de Wapper vervangen. "Toch is het niet de bedoeling dat het onthaal de rest van het gebouw gaat overschaduwen", zegt architect Paul Robbrecht. "Het zal discreet zijn, langs de zijkant."

Slachtoffer van eigen succes

Het Rubenshuis krijgt jaarlijks zo'n 200.000 bezoekers uit 30 verschillende landen over de vloer. "We zijn slachtoffer geworden van ons eigen succes", zegt Bert Watteeuw, de projectverantwoordelijke van de uitbreidingen. "Delen van het huis zijn beschadigd door de vele bezoekers. We hebben heel zorgvuldig bekeken hoe we de bezoekersstromen beter kunnen organiseren en tegelijkertijd het huis en de collectie beter kunnen beschermen."

Met het nieuwe gebouw kunnen we de bezoekersstromen beter organiseren en het huis beter beschermen

Bert Watteeuw, projectleider uitbreiding Rubenshuis

Het blijft wel de bedoeling dat mensen aan de gevel van het Rubenshuis de rondleiding beginnen. "We hopen dat de mensen op de Wapper eerst de voorkant van het huis kunnen bewonderen. Vervolgens kunnen ze het hoekje om, langs de tuin, het grote atelier en al de rest wat het huis te bieden heeft. Het zal even aanpassen zijn, maar we zijn ervan overtuigd dat dit de beleving alleen maar ten goede zal komen", zegt Watteeuw.

Renovatie van volledige site

Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) blijft het niet bij de renovatie van de inkomhal: "We gaan de komende jaren de volledige site aanpakken. Van de tuin maken we opnieuw een echte baroktuin en we hebben ook grootse plannen met het Rubinianum. Het Rubenshuis wordt een soort campus die je kan bezoeken wanneer het grote internationale toerisme herneemt."

Het Rubenshuis is enorm belangrijk voor de stad Antwerpen

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen (N-VA)

"We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het Rubenshuis is voor de stad", gaat De Wever verder. "Rubens is de aartsvader van Antwerpen. Vraag aan 100 Antwerpenaren wie de grootste aller tijden is, en 90 van hen zullen 'Rubens' zeggen."

De uitbreidingen van het Rubenshuis zouden tegen 2024 afgerond moeten zijn.

Een maquette van het nieuwe onthaalgebouw

Meest gelezen