Kamp voor ontheemden in het noorden van Mozambique
AFP or licensors

Rapport van Save The Children: "Jonge kinderen worden onthoofd door rebellen in Mozambique"

In het noorden van Mozambique worden jonge kinderen onthoofd door islamistische rebellengroepen, dat heeft de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Save The Children gemeld in een rapport. Sommige slachtoffers waren amper 11 jaar. De organisatie sprak met families die in het Oost-Afrikaanse land op de vlucht zijn voor het geweld.

In de noordelijke provincie Cabo Delgado in Mozambique plegen islamistische rebellengroepen gruwelijke misdaden, meldt de hulporganisatie Save The Children in een nieuw rapport. De organisatie verzamelde getuigenissen van mensen op de vlucht.

"Die nacht werd ons dorp aangevallen en werden huizen in brand gestoken. Ik was thuis met mijn vier kinderen. We probeerden naar het bos te ontsnappen, maar ze namen mijn oudste zoon mee en onthoofdden hem. We konden niets doen omdat we ook zouden worden vermoord". Het is een schrijnende getuigenis van een 28-jarige moeder die vertelt hoe haar 12-jarige zoon onthoofd werd door rebellen, terwijl zij het bos in vluchtte met haar drie andere kinderen. 

Ik was thuis met mijn vier kinderen. We probeerden naar het bos te ontsnappen, maar ze namen mijn oudste zoon mee en onthoofdden hem

Getuigenis 28-jarige moeder

Maar haar afgrijselijk verhaal staat niet alleen. Ook de 29-jarige Amelia getuigt over hoe haar 11-jarige zoon werd vermoord voor haar ogen. Ze kon geen afscheid nemen en heeft haar zoon geen behoorlijke begrafenis kunnen geven. "Nadat mijn 11-jarige zoon was vermoord, begrepen we dat het niet langer veilig was om in het dorp te blijven. We vluchtten naar het huis van mijn vader in een ander dorp, maar een paar dagen later begonnen ook daar de aanvallen." 

(Lees verder onder de foto)

Kamp voor ontheemden in het noorden van Mozambique
AFP or licensors

Het zijn een voor een traumatische verhalen die helaas schering en inslag zijn in de noordelijke provincie. Zo zijn in Mozambique bijna 670.000 mensen in eigen land op de vlucht door de situatie in Cabo Delgado.

Minstens 2.614 mensen zijn omgekomen, onder wie 1.312 burgers, volgens Save The Children. Bovendien is de situatie de afgelopen 12 maanden verergerd en worden de dorpen steeds vaker aangevallen door  rebellengroepen.  

Wie zijn de rebellen?

De rebellengroepen zijn gelinkt aan IS. Plaatselijk staan ze bekend als al-Shabab, hoewel het niet geweten is of ze banden hebben met de Somalische jihadistische rebellen die onder dezelfde naam opereren. 

Maar de rebellengroep in Mozambique geeft geen duidelijk motief of eisen aan. Zo is er eerder een video opgedoken van een rebellenleider die zei dat de "regering oneerlijk" was. Hij sprak ook over een islamitische regering en klaagde misbruik van het leger aan. Volgens de plaatselijke directeur van Save The Childeren, Chance Briggs, is het erg moeilijk om een duidelijk motief achter het geweld te ontwaren. 

(Lees verder onder de foto)

Kamp voor ontheemden in het noorden van Mozambique
AFP or licensors

"Dit geweld moet stoppen"

De organisatie is dan ook diep bedroefd dat kinderen slachtoffer en doelwit zijn van dit conflict. "Elk kind heeft recht op leven in veiligheid, en kinderen moeten onder alle omstandigheden worden beschermd, inclusief voor oorlog en gewapende conflicten." Terwijl de wereld zich focust op corona, escaleert de situatie in Mozambique, zegt Save The Childeren nog.

Onze medewerkers zijn tot tranen toe bewogen bij het aanhoren van de verhalen van de moeders in vluchtelingenkampen

"Onze medewerkers zijn tot tranen toe bewogen bij het aanhoren van de verhalen van de moeders in vluchtelingenkampen. Dit geweld moet stoppen",  zegt Chance Briggs verder.

Door het conflict lijden bovendien miljoenen mensen honger, de organisatie wil daarom dat alle partijen in het conflict rekening houden met de internationale humanitaire en mensenrechtenwetten. Ze eist dat de kinderen niet langer slachtoffer worden en geeft aan dat humanitaire hulp broodnodig is in de regio.

Kamp voor ontheemden in het noorden van Mozambique
AFP or licensors

Meest gelezen