AFP or licensors

Steeds meer alleenreizende migrantenkinderen steken Mexicaans-Amerikaanse grens over

Steeds meer migranten proberen vanuit Mexico de VS binnen te raken, en het aantal alleenreizende minderjarigen neemt opvallend toe. President Biden versoepelde het migratiebeleid van zijn voorganger Donald Trump. Die stuurde ook alleenreizende minderjarigen terug onder het mom van de coronamaatregelen, en dat kan nu niet meer. Volgens de Republikeinen wakkert dat migratie aan. Het Amerikaanse opvangsysteem raakt intussen onder druk.

In de Amerikaanse gesloten opvangcentra van de grenspolitie zitten nu al meer dan 4.000 alleenreizende minderjarigen, bijna een derde meer dan een week geleden. Volgens de Amerikaanse zender CBS News steken elke dag meer dan 500 alleenreizende kinderen de grens tussen Mexico en de VS over.  De cijfers stijgen al een tijdje.

In februari werden 9.500 minderjarigen die zonder volwassene reisden opgepakt en opgesloten in gesloten centra van de Border Patrol, de grenspolitie. 9.500 op een totaal van 100.000 migranten die de grens probeerden over te steken die maand. In december, de laatste maand van de Trump-regering, waren het er ongeveer 5.000.

Orkanen, armoede, bendegeweld

Er zijn allerlei redenen waarom migranten vanuit Midden- en Zuid-Amerika naar de VS willen vluchten: verwoestende orkanen, armoede, bendegeweld, corruptie…Ook geruchten dat de grens onder president Biden zal opengaan, doen de ronde.

De Republikeinen wijzen in elk geval met een beschuldigende vinger naar Biden. Die versoepelde enigszins het harde migratiebeleid van zijn voorganger Donald Trump, na de felle kritiek die dat uitlokte.

Onder Trump werden kinderen van migranten gescheiden van hun ouders, en opgesloten in detentiecentra. Er gingen beelden de wereld rond van kinderen die in kooien opgesloten werden, en honderden kinderen zijn nog altijd niet herenigd met hun ouders.

Kinderen worden in kooien opgesloten onder de regering-Trump

Biden beval de hereniging, en wil ook dat kinderen die alleen reizen niet meer zomaar teruggestuurd worden. De regering-Trump gebruikte sinds maart vorig jaar de coronamaatregelen om ook minderjarigen die alleen het land binnenkwamen, meteen terug te sturen. Maar dat is door de rechter verboden.

Nu Biden is aangetreden als president en de eerste veranderingen in het beleid aankondigt, denken veel migranten dat hun kansen stijgen. Er circuleren ook verhalen over ouders die hun kinderen alleen vooruit sturen.

Druk op opvangsysteem neemt toe

De druk op het Amerikaanse opvangsysteem neemt toe. De regering besliste om het Federal Emergency Management Agency, een overheidsdienst die normaal alleen bij rampen optreedt, naar de grens te sturen om te helpen.

In de gesloten opvangcentra van de grenspolitie mogen minderjarigen in principe maar drie dagen verblijven, dan moeten ze naar een open centrum, een opvanggezin of eventueel familie in de VS. Maar dat lukt niet meer. Er zou ook opnieuw gebruik gemaakt worden van de detentiecentra die onder Trump zoveel kritiek uitlokten.

De regering geeft toe dat de druk op de grens toeneemt. “Wellicht stevenen we af op het hoogste aantal migranten bij onze zuidgrens in de laatste twintig jaar", zei de minister van Binnenlandse Veiligheid vandaag. “Maar het overgrote deel zijn alleenstaande, volwassen mannen, die nog altijd gewoon teruggestuurd worden.”

AFP or licensors

Voor wat de kinderen betreft wil de regering het harde beleid van Trump niet verder zetten, zei een woordvoerster van het Witte Huis eerder. “Dat zou moreel onaanvaardbaar zijn.” De regering zoekt dus nieuwe opvangcapaciteit, plaatsen waar kinderen op een veilige en menswaardige manier kunnen verblijven.

Mexico voert intussen ook weer de razzia’s op tegen migranten bij de grens met de VS. Onder de regering-Trump kwam er een akkoord tussen beide landen en andere Midden-Amerikaanse landen om strenger te controleren op illegale migratie.

Het is ook niet de eerste keer dat het aantal migranten en vluchtelingen bij de Amerikaans-Mexicaanse grens fors toeneemt. Onder president Obama was er al een gelijkaardige crisis in 2014, en ook in 2018 en 2019 waren er sterke stijgingen onder president Trump. In 2019 staken 76.000 alleenreizende minderjarigen de grens over.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen