Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Tinder waarschuwt voor dates met crimineel verleden in de VS, hoe zit dat bij ons?

De dating-app Tinder zal gebruikers waarschuwen voor dates met een crimineel verleden. Match Group, het moederbedrijf van Tinder, heeft geïnvesteerd in een platform dat gegevens verzamelt over geweld of misbruik in de Verenigde Staten. Op die manier wil het bedrijf de veiligheid van gebruikers garanderen, nadat bekend was geraakt dat daders van seksueel misbruik op de dating-app actief waren.

Wie via een dating-app al eens een afspraakje regelde, weet dat de realiteit er soms anders kan uitzien dan verwacht. Teleurstelling en niet-ingeloste verwachtingen, daar kan de app niets aan doen. Maar de veiligheid van de gebruikers, die vindt Tinder wel belangrijk. Momenteel is er geen automatische "veiligheidscheck" op Tinder. Daarom  lanceert Tinder nu een soort "veiligheidscheck" in de Verenigde Staten. Op die manier hoopt de dating-app alle gebruikers in alle veiligheid met elkaar te kunnen laten afspreken.

Garbo: opgericht door en voor vrouwen

Tinder werkt hiervoor samen met de non-profitorganisatie Garbo. Garbo werd opgericht door Kathryn Kosmides, een slachtoffer van gendergerelateerd geweld.  Kosmides wil het makkelijker maken om informatie te vinden over mensen met wie gebruikers online contact hebben. Het platform verzamelt naar eigen zeggen "openbare registers en meldingen van geweld of misbruik, inclusief arrestaties, veroordelingen, straatverboden, intimidatie en andere geweldadigde misdrijven." Daarvoor heeft het platform niet meer nodig dan een naam en een telefoonnummer. Verkeersovertredingen of drugsgerelateerde feiten komen niet in het rapport.

Online veiligheidsexperten zijn alvast enthousiast. "Wij juichen elk initiatief toe dat mensen helpt om zich beter te informeren voordat zij in een relatie stappen die zeer schadelijk kan zijn", klinkt het bij Get Safe Online.

Belga

Nog geen veiligheidscheck voor Belgische gebruikers

Hoe en wanneer de "veiligheidscheck" gebruikt kan worden is nog niet duidelijk. Het zal waarschijnlijk een betalende functie zijn, maar hoeveel de optie gaat kosten en of die onderdeel van een abonnement wordt is nog niet duidelijk.

De komende maanden wordt de dienst eerst op Tinder getest. Daarna moeten ook andere datingapps van Match Group, zoals OkCupid, Hinge en PlentyOfFish, de mogelijkheid krijgen om van Garbo gebruik te maken.

Voorlopig is de veiligheidscheck ook niet beschikbaar buiten de Verenigde Staten, maar het bedrijf zou ook in de komende maanden gelijkaardige initiatieven zoeken voor andere landen.

Meest gelezen