radio 2

TreinTramBus niet te spreken over de organisatie van de grote spoorwerken rond Hasselt

Reizigersorganisatie TreinTramBus is niet te spreken over de manier waarop Infrabel en NMBS de spoorwerf in en rond Hasselt organiseren. In april zijn daar een aantal werken gepland.  Heel wat treinverbindingen worden geschrapt, in de plaats rijden er bussen.   

Voor alle duidelijkheid: TreinTramBus is wèl blij dat er geïnvesteerd wordt in het spoor in Limburg. Het zijn werken waar de organisatie al lang op zit te wachten, onder meer het rechttrekken van het spoor om Hasselt in te rijden.  Maar TreinTramBus is niet te spreken over de manier waarop die werkzaamheden gepland zijn. De hinder voor de reizigers is te groot, zegt de organisatie.  

TreinTramBus vindt in de eerste plaats dat de NMBS en Infrabel veel te laat hebben gecommuniceerd. Peter Meukens: "Er rijden de eerste drie weken van april vanuit Hasselt geen treinen richting Leopoldsburg,  richting Genk en richting Diest.  Dat betekent dat Leuven en Brussel nog met één trein per uur te bereiken zijn, en Antwerpen wordt bijna onbereikbaar omdat ook de lijn richting Mol onderbroken is. Je zal maar net een abonnement hebben gekocht voor de maand april en nu ontdekken dat de treinen niet rijden." 

In april wordt Limburg een spoorwoestijn.

Daarnaast ziet Peter Meukens van TreinTramBus de laatste jaren een trend naar meer volledige lijnsluitingen. "Eerst was dat alleen in de weekends, maar nu ook steeds meer tijdens de werkweek."  De NMBS legt dan bussen in, maar dat is miserie zegt Peter Meukens: "Aansluitingen zijn dan niet meer verzekerd." De reistijd wordt ook veel langer. Van Bilzen naar Brussel-Noord zal je bijvoorbeeld een half uur langer op de trein zitten.  

Houd de lijn in één richting open, toch minstens tijdens spitsuur

Concreet vraagt TreinTramBus om minstens één spoor op de lijn Hasselt – Diest – Aarschot beschikbaar te houden, desnoods alleen in de spitsrichting.  Daarnaast is het volgens de reizigersorganisatie essentieel om een halfuursdienst in te leggen tussen Hasselt, Leuven en Brussel via Sint-Truiden, dat is een lijn die niet getroffen wordt door de werkzaamheden.  TreinTramBus deed deze suggestie al aan Infrabel en NMBS, maar de spoorgroep ging daar niet op in.

Meest gelezen