Universiteit Gent onderzoekt hoe drop helpt wonden beter te laten genezen: "De resultaten zijn verbluffend"

Moleculair biologe Esther Hoste uit De Pinte onderzoekt hoe een actief bestanddeel uit drop en zoethout wonden sneller kan laten genezen. "Alles draait rond een stof in de wortel van de plant waarmee drop gemaakt wordt. Gewonde huid geneest veel sneller als die stof erop wordt aangebracht." 

Esther Hoste is moleculair biologe en verbonden aan de universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Ze werkt aan een onderzoek waarbij een actief bestanddeel uit zoethout wordt gehaald (glycyrrhizine) en verwerkt wordt tot een soort gel. Als die gel aangebracht wordt op een wonde, blijkt die veel beter te genezen. "De proeven op dierenhuiden tonen dat de gel echt effect heeft. De wonde sluit veel sneller. We willen nu snel overstappen op mensen om te kijken of het ook daar werkt", vertelt Hoste.  

Zoethout tegen overreactie

Hoste ontdekte dat de stof uit zoethout ervoor zorgt dat het lichaam niet overreageert als er een wonde is. "Bij verwondingen komen bepaalde stoffen vrij, de zogenaamde alarminen, die een ontstekingsreactie in gang zetten", legt Hoste uit. "Eén van die stoffen kan voor een overreactie zorgen waardoor de huid trager gaat genezen. De stof in zoethout blokkeert net die alarmine. We zien dat wonden daardoor veel sneller sluiten". 

(lees verder onder de foto)

De foto links toont een onbehandelde wonde, op de foto rechts is de hydrogel gebruikt.

De gel kan helpen bij patiënten met wonden die moeilijk genezen, zoals diabetici

Onderzoekster Esther Hoste

De toepassing voor mensen zal er eerst zijn voor diabetici. "Mensen met diabetes hebben vaak chronische wonden die erg moeilijk genezen. We merken in onze proeven al dat de gel hen kan helpen en dat probleem zou kunnen oplossen", zegt Hoste.  Er komen sowieso later ook toepassingen voor de brede bevolking. "Ook als je gewoon valt met de fiets en een schaafwonde hebt, zal de gel helpen. Al zijn de resultaten bij diabetici toch nog iets spectaculairder."

Gecontroleerde dierenproeven

Om het procedé uit te testen voeren de onderzoekers gecontroleerde proeven uit op dieren. "We verdoven onze testdieren als we kleine wonden maken op de huid én we geven ze ook pijnstillers. We werken heel erg ethisch. Proeven op onder meer varkenshuiden zijn belangrijk om de stap te kunnen zetten naar testen op mensen. Als die goed gaan, dan kan het snel gaan."

"Veel drop eten is geen goed idee"

"Je zou kunnen denken dat veel drop eten op zich ook zou helpen", vertelt Hoste nog, "maar dat is niet zo." Mensen die grote hoeveelheden drop of zoethout eten, kunnen immers bepaalde problemen krijgen. "Dat is absoluut te vermijden. Onze behandeling werkt plaatselijk, met de hydrogel."

(bekijk hieronder de Engelstalige video van Esther Hoste over het onderzoek)

Meest gelezen