AP2009

BEKIJK: Amerikaanse vader doet emotionele oproep om transgender jongeren niet te bannen bij schoolsport

In de Amerikaanse staat Missouri heeft een vader van een transgender dochter een emotionele oproep gedaan om niet te stemmen voor een wet die transgender jongeren zou verbieden om deel te nemen aan sportwedstrijden op school. De man had het eerst ook moeilijk met de aard van zijn dochter, maar besefte dat ze heel erg ongelukkig was.

Het parlement van de conservatieve Amerikaanse staat Missouri wil een voorstel goedkeuren dat transgender jongeren zou verbieden om nog deel te nemen aan sportwedstrijden op middelbare scholen. Er zijn nog meer staten die dat overwegen zoals Mississippi, Idaho en South Dakota, staten met een erg conservatieve traditie. In totaal zouden 20 VS-deelstaten een dergelijk verbod willen goedkeuren. 

Veel ouders zien dat evenwel niet zitten. Onder hen is Brandon Boulware, een advocaat en vader van vier kinderen. Een van de kinderen is een transgender meisje. Boulware kwam de zaak van zijn dochter persoonlijk verdedigen in het parlement en deed daar een emotionele oproep:

Boulware gaf toe dat hij en zijn vrouw het aanvankelijk ook moeilijk hadden met de aard van hun dochter. Ze dwongen haar om jongenskleding te dragen en in jongensteams te sporten. "Waarom deed ik dat? Om mijn kind te beschermen en eerlijk gezegd ook mijzelf, want ik wilde geen vervelende vragen beantwoorden waarom mijn kind er niet als een jongen uitzag."

Ik had een kind dat nooit glimlachte ... geen zelfvertrouwen, geen vrienden, geen lach

Brandon Boulware

Naar eigen zeggen besefte hij pas hoe ongelukkig zijn kind was toen ze vroeg of ze buiten mocht spelen als ze jongenskleding zou aantrekken. "Op die dag zijn mijn vrouw en ik gestopt met de geest van ons kind te onderdrukken en leerden we onze transgender dochter als haar authentieke zelf te omarmen", zei Boulware. 

Sindsdien is zijn dochter veel gelukkiger geworden en speelt ze in een meisjesteam volleybal. Boulware vreest dat ze dat niet langer zal mogen doen als die wet wordt goedgekeurd en vraagt de parlementsleden om tegen te stemmen.

Laat hen kind zijn, laat ze zijn wie ze zijn

Joe Biden vs. Donald Trump, ook op dit vlak

De getuigenis van Boulware kreeg meteen veel steun op sociale media, maar is ook doorgedrongen tot in de hoogste politieke regionen. Meteen na zijn aantreden op 20 januari heeft de Democratische president Joe Biden een decreet ondertekend dat discriminatie op basis van genderidentiteit verbiedt in schoolsport en elders.

Tijdens een toespraak tot zijn aanhangers enkele weken geleden heeft de Republikeinse ex-president Donald Trump zich dan weer achter een dergelijk verbod op transgender personen in de sport geschaard. Volgens Trump willen de Democraten de vrouwensport vernietigen: "Jonge meisjes en vrouwen zijn woedend omdat ze nu gedwongen zijn om te spelen tegenover diegenen die biologisch een man zijn", aldus de voormalige president.

Meest gelezen