Archieffoto

Veel vragen, maar weinig afzeggingen in vaccinatiecentra na nieuws rond AstraZeneca-vaccin

Het nieuws rond het coronavaccin van AstraZeneca van de voorbije dagen leidt in Vlaanderen niet meteen tot veel extra annulaties in de vaccinatiecentra. Dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie. In de meeste vaccinatiecentra laat de overgrote meerderheid gewoon zijn prik zetten. De callcentra krijgen wel veel meer ongeruste telefoons met vragen over de mogelijke bijwerkingen van het vaccin van AstraZeneca.

In Vlaanderen hebben intussen al zo'n 130.000 mensen een eerste dosis van het vaccin van AstraZeneca gekregen. En vandaag komen daar opnieuw enkele duizenden Vlamingen bij. Want in tegenstelling tot heel wat andere Europese landen blijft ons land voorlopig wél nog vaccineren met AstraZeneca. Ons land volgt daarmee het advies van het Europees Geneesmiddelenagentschap en de Wereldgezondheidsorganisatie. 

Voorlopig zorgt de ophef rond de mogelijke bijwerkingen niet voor opvallend veel extra annulaties in de Vlaamse vaccinatiecentra. Dat blijkt uit een rondvraag van de regionale redacties van Radio 2 bij verschillende vaccinatiecentra over heel Vlaanderen. Op sommige plaatsen zijn er wat meer afzeggingen, andere vaccinatiecentra merken dan weer geen enkel verschil in aantal annulaties.

In de provincie Antwerpen gaat het in het vaccinatiecentrum van Brasschaat bijvoorbeeld over 30 afzeggingen op 1.000 uitnodigingen. In Lier is er geen enkele annulatie, in Spoor Oost merken ze wel iets meer annulaties, maar het aantal blijft wel onder de één procent. 

Het vaccinatiecentrum in Genk heeft zo'n 15 annulaties op de 900 uitnodigingen doorgekregen. In Lommel zijn er 8 procent afzeggingen. 

Bekijk hier de reportage over het vaccinatiecentrum in Lommel uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

In het vaccinatiecentrum Flanders Expo in Gent hebben 50 mensen afgezegd van de 1.600 mensen die vandaag zijn uitgenodigd. "Meestal zitten we aan 10 tot 15 annulaties per dag, dus het zijn er nu toch wel iets meer", klinkt het.

Ook in de andere provincies horen we dat er op de meeste plaatsen niet opvallend meer mensen afzeggen. Over het algemeen wordt momenteel ongeveer 2 à 3 procent van de afspraken geannuleerd, al is dat zeker niet uitsluitend door het nieuws rond AstraZeneca.

De meeste vaccinatiecentra laten ook weten dat er voldoende mensen op de reservelijst staan zodat er geen vaccins verspild worden.

De vaccinatiecentra en callcentra krijgen wel veel meer ongeruste telefoons binnen met vragen rond de mogelijke bijwerkingen van AstraZeneca. In Tienen bijvoorbeeld gaan vier op de vijf telefoontjes naar de helpdesk over het AstraZeneca-vaccin.

Meest gelezen