Belga Image

Werknemers in bedrijven waar telewerk onmogelijk is, worden binnenkort twee keer per week getest met sneltest

Werknemers in bedrijven waar telewerk nagenoeg onmogelijk is, zullen binnenkort twee keer per week getest worden via een sneltest. Dat heeft premier De Croo bekendgemaakt tijdens een persconferentie waarin hij het belang van telewerk nog eens onderstreepte. "Het respecteren van telewerk is een van de sleutels om vandaag de situatie onder controle te houden."

Federaal premier Alexander De Croo (Open VLD) en enkele van zijn ministers hadden vandaag een gesprek met de werkgeversorganisaties. De gestegen mobiliteitscijfers doen namelijk vermoeden dat er minder thuisgewerkt wordt. Tijdens een persconferentie na dat onderhoud onderstreepte De Croo dan ook nog eens het belang van telewerken én het feit dat telewerken op dit moment verplicht is.

Maar niet in elk bedrijf is dat zo voor de hand liggend. Bijvoorbeeld in een bedrijf waar fysieke arbeid nodig is, is thuiswerken geen optie. De voorbije maanden zijn in zulke bedrijven verschillende keren uitbraken vastgesteld. Om dat te voorkomen, zullen werknemers van zulke bedrijven binnenkort twee keer per week getest worden via een sneltest.

Het coronacommissariaat is momenteel een werkmethode aan het uitwerken, kondigde De Croo aan. De testen zullen uitgevoerd worden door de bedrijfsgeneeskundigde diensten. Tegen volgende week zou het commissariaat klaar moeten zijn met zijn huiswerk, aldus De Croo. Wanneer het testen kan beginnen, is nog niet duidelijk.

Zelftest of sneltest: wat is het verschil? Wetenschapsjournalist Koen Wauters legt (en test) het uit (lees verder na de video):

Videospeler inladen...

"We moeten doorzetten"

Voor de vergadering lieten de werkgeversorganisaties verstaan dat wat hen betreft er niet echt een probleem is met het telewerken. Gestegen mobiliteit houdt niet in dat er meer op de werkplaats wordt gewerkt, stellen zij. "Er is meer mobiliteit omdat er meer gewerkt wordt en er minder tijdelijke werkloosheid is", zei Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen.

De werkgeversorganisaties benadrukken daarentegen het belang van perspectief voor de werknemers en pleiten voor terugkeerdagen, zodat werknemers die al een jaar thuiswerken, opnieuw contact kunnen hebben met collega's. "We zien meer en meer problemen met medewerkers die mentaal aan de grond zitten", zei Hans Maertens van Voka. 

We moeten de regels strikt blijven toepassen, dat is de beste manier om het risico zo klein mogelijk te houden. Het respecteren van telewerk is een van de sleutels om vandaag de situatie onder controle te houden

Premier De Croo

Maar voor versoepelingen is het nog te vroeg, vindt de federale regering. De regering beseft dat het moeilijk is om vol te houden, maar benadrukt het belang ervan. "Mijn boodschap is: we moeten doorzetten, we moeten de regels strikt blijven toepassen, dat is de beste manier om het risico zo klein mogelijk te houden. Het respecteren van telewerk is een van de sleutels om vandaag de situatie onder controle te houden."

Evenmin is er nood aan verstrengingen, zei De Croo. "De regels die we hebben, zijn de juiste regels. Ze hebben ons geholpen om de derde golf te vermijden." Als we ons daaraan houden, zijn er geen verstrengingen nodig op het vlak van telewerk, aldus de premier.

Als de besmettings- en andere cijfers de goede richting uitgaan, zijn versoepelingen wel mogelijk, benadrukten zowel de regering als de werkgeversorganisaties. Als de situatie het toelaat, kunnen er na de paasvakantie eventueel terugkeermomenten worden georganiseerd.

Herbekijk de volledige persconferentie:

Meest gelezen