Vlaming Joeri Baetens vanuit Myanmar: "Militaire junta zet vrijgelaten criminelen in om onrust te stoken"

Volgens de Vlaming Joeri Baetens die in Myanmar woont, zet het leger misdadigers in om chaos en onrust te veroorzaken op straat. Ook zou China wapens en IT-experten sturen om sociale media uit te kammen en op die manier de leiders van het volksverzet te kunnen oppakken. Hij is weinig optimistisch over de toekomst.

Joeri Baetens kwam via een Australisch bedrijf in Myanmar (Birma) werken en is ook met een Myanmarese vrouw getrouwd. Hij woont in Yangon, de voormalige hoofdstad Rangoon, en de grootste stad van het land.

Aan de collega's van "De ochtend" op Radio 1 vertelde hij vanochtend hoe hij de militaire staatsgreep van begin februari beleefd heeft. Zijn vrouw zette hem meteen aan om geld van de banken te halen en papieren in orde te brengen om het land te verlaten. Zijn gezin probeert ook zo veel mogelijk binnen te blijven.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Nochtans verliep het protest aanvankelijk vreedzaam en zelfs ludiek, vond hij, maar dat veranderde toen de militaire machthebbers 23.000 gevangenen vrijlieten. Officieel waren dat politieke gevangenen, maar volgens Baetens ging het vooral om gewone criminelen die geld kregen om herrie te schoppen. 

Zelf woont hij in een rustige wijk van Yangon, waar vreedzaam geprotesteerd wordt door om acht uur 's avonds op potten en pannen te slaan, een traditionele manier om boze geesten en nu dus ook de junta te weren. Toch hoort hij ook geweervuur in andere wijken.

"De mensen zijn boos op China"

De bevolking van Myanmar is boos en wil zich niet neerleggen bij de militaire staatsgreep, merkt hij op. De bereidheid om te blijven protesteren, is groot en wordt zelfs groter, ondanks de toenemende repressie.

Een hele hoop mensen verwacht dat VN-blauwhelmen de bevolking gaan beschermen, maar Rusland en China verhinderen dat

De mensen zijn ook erg boos op China omdat dat land in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties sancties tegen het regime in Myanmar tegenhoudt. Volgens China gaat het om "interne aangelegenheden" en moet de VN zich daar niet mee moeien. 

Anderzijds stuurt China volgens Baetens wel vliegtuigen met wapens en vooral technologie-experten naar Myanmar om sociale media uit te kammen en de leiders van het verzet op te sporen zodat het leger die kan arresteren. Toch wil hij niet gezegd hebben dat het recent in brand steken van Chinese fabrieken in het land het werk zou zijn van de betogers. Volgens hem is dat het werk van militairen in burger en criminelen die onrust zaaien en Chinese inmenging willen rechtvaardigen. 

Baetens, zijn vrouw en hun pasgeboren zoontje hopen om eind deze maand naar Australië te kunnen vliegen, waar hij een baan gevonden heeft. Hij heeft weinig hoop dat het op korte tijd in orde komt in Myanmar.

Meest gelezen