Photo News

Ziekenhuizen schakelen fase hoger: meer covidbedden voorzien en bepaalde niet-dringende zorg uitstellen

Tegen maandag moeten de ziekenhuizen opnieuw naar fase 1B overschakelen. Dat betekent dat ze de helft van de bedden op hun afdelingen intensieve zorg voor covidpatiënten beschikbaar moeten houden. Dat komt overeen met 1.000 bedden. Vier keer zoveel bedden moeten worden vrijgehouden op de niet-intensieve afdelingen. Ook bepaalde niet-dringende operaties waarvoor intensieve zorg nodig is, kunnen worden uitgesteld. 

"Noodzakelijke medische interventies zullen natuurlijk wel nog plaatsvinden", aldus Wendy Lee, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid aan persagentschap Belga. "Het gaat om zorg die kan worden uitgesteld, zodat de afdelingen niet onnodig worden belast".

Eind februari nog had minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) de ziekenhuizen al gevraagd om over te schakelen naar fase 1B, maar toen was er nog geen sprake van uitstel van andere zorg. Doordat de cijfers in eerste instantie stabiliseerden, werd de deadline in een latere brief ook naar achter geschoven.

Nu wordt dus opnieuw gevraagd om op te schalen en moet ook bepaalde niet-dringende niet-covidzorg opnieuw worden uitgesteld. De druk op de ziekenhuizen is de laatste tijd fors aan het toenemen. Er liggen nu weer meer dan 500 covid-patiënten op de afdeling intensieve zorg. Dat was geleden van eind december. 

Wat betekenen die verschillende fases?

Fase 0 : 300 bedden voor coronapatiënten

De laagste fase is fase 0. Dat betekent dat ziekenhuizen 15 procent van hun bedden op de afdeling intensieve zorg moeten voorbehouden aan coronapatiënten. In alle Belgische ziekenhuizen samen zijn er 2.000 bedden voor intensieve zorg. 300 daarvan zijn dus momenteel bestemd voor coronapatiënten. 

Als binnen een ziekenhuis het quotum van 15 procent bereikt is, dan worden nieuwe coronapatiënten doorgestuurd naar andere ziekenhuizen. In de eerste plaats zijn dat ziekenhuizen die tot hetzelfde netwerk behoren. Als in heel het netwerk het quotum van 15 procent bereikt is, dan worden patiënten naar andere ziekenhuizen gestuurd. Bij voorkeur in de provincie, maar desnoods ook daarbuiten. Hetzelfde principe geldt ook in de andere fasen.

Daarnaast moet elk ziekenhuis ook op zijn gewone afdelingen bedden vrijhouden voor coronapatiënten: 4 keer zoveel als op intensieve zorg. Een ziekenhuis dat op zijn afdeling intensieve zorg bijvoorbeeld 3 bedden voor coronapatiënten heeft, zal er op zijn andere afdelingen 12 moeten hebben. Ook dit principe geldt in de andere fasen. 

Fase 1A : 500 bedden voor coronapatiënten

In fase 1A moeten de ziekenhuizen 25 procent van de bedden op intensieve zorg voorbehouden aan coronapatiënten. Van de 2.000 bedden voor intensieve zorg die alle ziekenhuizen samen hebben, zijn dat er dus 500. Als die 500 bedden allemaal gevuld dreigen te geraken, dan wordt er overgegaan naar fase 1B.

Fase 1B : 1.000 bedden voor coronapatiënten

In fase 1B moeten de ziekenhuizen 50 procent van de bedden op intensieve zorg vrijhouden voor coronapatiënten. Van alle bedden voor intensieve zorg in ons land zijn er dan 1.000 voor coronapatiënten bestemd. 

Laatste fase: 1.200 bedden

Als ook de bedden uit fase 1B allemaal ingenomen zijn, dan wordt er overgegaan naar een fase waarin 60 procent van de bedden op intensieve zorg voor coronapatiënten worden vrijgehouden. (1.200 van de 2.000). Er zullen dan ook extra bedden voor intensieve zorg moeten worden bijgemaakt. Want het spreidingsplan bepaalt dat 40 procent van de bedden op intensieve zorg altijd beschikbaar moet zijn voor andere patiënten.  

Meest gelezen