Nicolas Maeterlinck

Zware uitbraak van corona bij personeel Kruisemse pluimveeslachterij

In een pluimveeslachterij in Kruisem heeft het coronavirus zich snel verspreid. In een week tijd geraakten 68 van de 200 medewerkers besmet. De gemeente nam samen met onder andere Agentschap Zorg en Gezondheid maatregelen om de uitbraak in te dijken. Een groot aantal medewerkers is thuis in afzondering. Het bedrijf schakelt interimkrachten in om voort te kunnen werken.

Pluimveeslachterij Nollens in het industrieterrein van Kruisem slacht en versnijdt kippen tot afgewerkte producten. Vorige week is bij enkele medewerkers in de versnijzaal vastgesteld dat ze besmet waren met het coronavirus. Omdat de besmettingen zich snel verspreidden, schakelde het bedrijf de gemeente in om maatregelen te helpen nemen. Zo wordt er getest om mogelijke nieuwe besmettingen vlug op te sporen. 

Indijken

De gemeente Kruisem besprak samen met onder meer de Eerstelijnszone, het Agentschap Zorg en Gezondheid en het Voedselagentschap wat nodig was om de uitbraak in te dijken. Alle medewerkers werden getest en er wordt opgespoord wie met wie in contact kwam.  68 van de 200 medewerkers zijn besmet. De personen die een hoogrisicocontact hadden moeten thuis blijven in afzondering.

Het bedrijf let nu nog meer dan gewoonlijk op hygiëne en onderhoud. Er is ook een extra eetplaats voorzien zodat de medewerkers verder uit elkaar kunnen zitten tijdens de lunchpauze. "Aan de chauffeurs vragen wij om in hun vrachtwagen te blijven,” beklemtoont zaakvoerder Bruno Nollens. 

Geen gevaar voor voedselketen

Het is noodzakelijk dat het bedrijf kan blijven draaien. Omdat de besmettingen kunnen teruggebracht worden naar 1 plaats, de versnijzaal, zijn daar interimwerkkrachten aan het werk. Er wordt wel de helft minder kippen geslacht dan gewoonlijk. Voor de voedselketen is er geen gevaar benadrukt het bedrijf. “U mag de producten van dit bedrijf zonder problemen consumeren,” benadrukt inspecteur Lieven Vandemeulebroecke van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. 

Donderdag krijgen de medewerkers een nieuwe test en bekijkt de gemeente of nog andere maatregelen nodig zijn.

kasto80

Meest gelezen