15 jaar geleden startte carrière van Miley Cyrus in "Hannah Montana": "Zou ik ooit nog uit dat zwarte gat geraken?"

Het moet niet altijd moeilijk zijn, dacht men wellicht bij Disney Channel, en dus besloot men 15 jaar geleden om de opgewekte tiener Miley Stewart enkel van een blonde pruik te voorzien waardoor ze zich als de razend populaire popzangeres Hannah Montana op een podium kon uitleven. De serie "Hannah Montana", met toen nog een onbesproken Miley Cyrus - ze was pas 11 tijdens de periode van de eerste opnames - werd een wereldwijd succes en het titellied, het kauwgomballenpopnummer "Best of both worlds", kon door vooral tienermeisjes probleemloos meegezongen worden. Maar voor Miley Cyrus werd het keurslijf waarin Disney haar duwde uiteindelijk moeilijk om dragen. En was ze blij dat er 4 seizoenen later een eind aan kwam.

De eerste aflevering van "Hannah Montana" verscheen op 24 maart 2006 op Disney Channel. Naast Miley Cyrus, die dus de hoofdrol voor haar rekening nam en met blonde pruik probeerde haar andere bestaan als popzangeres geheim te houden, speelde ook haar vader Billy Rae Cyrus, bekend van de wereldhit "Achy breaky heart", een belangrijke rol. Miley zelf won alvast diverse Teen Choice Awards voor haar rol. Maar het brave karakter van Hannah Montana bleek dus al snel moeilijk om dragen.

Miley Cyrus: "Wie naar "Hannah Montana" kijkt, ziet altijd zo’n meisjesachtig meisje. Maar zo ben ik niet: ik hou van sport, fietswedstrijden, motors en videospelletjes. Die dingen zijn meer mijn ding. Ik ben een echte 'tomboy'." (Girl, november 2008)

"Vanaf mijn 11e  moest ik me als een popvedette gedragen. Wat betekende dat ik blonde haren moest hebben, dat die haren lang moesten zijn, dat je nauwsluitende kleren met glitter moest dragen. Ik was niet meer dan een breekbaar kind dat een 16-jarige moest spelen met een pruik en heel veel make-up. Alsof ik meedeed aan "Toddlers & tiaras" (realityprogramma waarin schoonheidswedstrijden voor kinderen centraal stonden, red)." (Marie Claire, augustus 2015)

"Het werkritme was ongemeen hard. Iedere ochtend kreeg ik sloten koffie geserveerd, om almaar te kunnen doorgaan. Wees sterk! Wees geen watje! Ik werd volledig geleefd tijdens de opnames." (Marie Claire)

"Het was een moeilijke periode omdat ik met zoveel rekening moest houden. Het werd alleszins nog moeilijker toe we begonnen met tournees. Enerzijds trad ik op als Hannah, anderzijds als Miley. Dat heeft toch wel de nodige gevolgen gehad voor mijn karakter, en daar ligt ook de basis dat het een beetje de verkeerde kant uitgegaan is met mij." (CBS News, oktober 2017)

"Men heeft me zolang verteld hoe ik me moest gedragen als Hannah Montana. Maar ik was zo helemaal niet. Toen het programma dan opgedoekt werd, bleef er één vraag over: "Wie ben ik potverdorie eigenlijk?" Het leek alsof ik in een zwart gat gevallen was, waaruit ik misschien nooit meer zou kunnen geraken." (Marie Claire)

"Het is eigenlijk, nadat de serie stopgezet was, dat ik pas voelde hoeveel druk er tijdens de jaren voordien op me gelegd was. Ik was een jong kind geweest dat door een groep van vooral oudere mannen opgelegd werd wat het moest dragen. Dat lijkt me meer choquerend dan de dingen die men daarna van mij wel als choquerend omschreef." (Harper’s Bazaar, juli 2017)

In 2008, nadat Cyrus als 15-jarige met blote rug in een satijnen laken op de cover van Vanity Fair verschenen was, tikte Disney Channel haar bij monde van baas Gary Marsh openlijk op de vingers: "Haar ouders hebben veel geïnvesteerd in Miley’s vroomheid. Als ze zelf beslist om die beslissing met de voeten te treden, dan zal er geen weg terug zijn." Het deerde Cyrus niet echt en in 2009 dartelde ze rond een danspaal voor strippers tijdens de Teen Choice Awards. Ook gingen gehackte foto’s van haar de wereld rond die weinig aan de verbeelding overlieten, en dook er een filmpje op waar ze met drugs experimenteerde. Met haar hit "Can’t be tamed" in 2010 leek Cyrus het hoofdstuk "Hannah Montana" definitief af te sluiten, want "ik zat in een kooi en mensen deden niets anders dan me begapen".

Miley Cyrus: "Amerikanen zijn me door "Hannah Montana" altijd blijven bekijken op de manier dat een tante dat doet. Die reactie van: "Oh, wat ben je groot geworden. Maar ik wil niet dat je groter wordt!"" (CBS News)

"Vanaf het moment dat ik seks had, had ik het gevoel dat ik die duivelse pruik niet langer kon opzetten. Dat voelde gek aan. Ik was immers volwassen geworden. Als 18-jarige Hannah Montana spelen voelde vanaf dan belachelijk aan." (Elle, juli 2019)

Maar uiteindelijk sloot Miley Cyrus "Hannah Montana" terug in de armen, vooral omdat ze het keurslijf dat ze dacht alleen te hebben ook bij andere wereldvedetten zag: "Toen ik nog met "Hannah Montana" bezig was, had ik moeite om naar videoclips van andere vedetten te kijken. Omdat ik zo jaloers was wat zij allemaal mochten doen. Terwijl ik helemaal niet mezelf mocht zijn. Maar nu realiseer ik me dat ook zij niet helemaal zichzelf waren. Je hebt echt Disney Channel niet nodig om je in een doos te duwen, of om je zo te doen handelen dat meekijkende ouders er geen last van hebben." (New York Times, december 2013) In diverse interviews omschrijft ze "Hannah Montana" nu dan ook als "een periode waarnaar ze met veel plezier terugkijkt".

En hoe zit het intussen met de wereldbefaamde blonde pruik? Miley Cyrus: "Ik vind pruiken geweldig. Doet niet iedereen dat? Mocht ik het kunnen, dan zou ik er iedere dag eentje dragen. En nee, ik heb geen enkele Hannah Montana-pruik mogen houden. Kan je dat geloven? Ik vermoed dat ze nu ergens uitgestald staan op een wassen pop. Misschien moet ik eens inbreken in het Disney-archief, want die pruiken waren toch van een veel betere kwaliteit dan die ik nu draag." (E! Online, januari 2015)

Met dank aan die pruik wist Disney Channel 15 jaar geleden van "Hannah Montana" een gigantisch tv-succes te maken, een succes dat eindigde op 16 januari 2011:

Meest gelezen