Kasteel van Laarne renoveert een van z'n voorste traptorens

Het kasteel van Laarne voert een opknapbeurt uit aan een van zijn traptorens. Die toren is al langer afgesloten voor bezoekers omdat het niet meer veilig is. In de jaren 60 werd de toren voor het laatst gerestaureerd, maar die herstelwerken waren geen groot succes, zegt beheerder van het kasteel, Véronique Lambert.

Samen met enkele andere torens, kreeg de traptoren van het kasteel van Laarne in de jaren 60 al een opfrissingsbeurt, maar die renovatiewerken bleken toch niet helemaal goed uitgevoerd. Een aantal stenen zijn intussen losgekomen. Eén toren wordt nu al onder handen genomen. "De spits staat op instorten, dus waren de werken snel nodig", zegt beheerder Véronique Lambert. De renovatie kost 120.000 euro, Vlaanderen betaalt een kwart van dat bedrag. 

Ook andere torens hebben onderhoud nodig

Volgens de beheerder is niet enkel de traptoren in slechte staat: “In totaal zijn er 3 ronde torens en 3 traptorens, telkens met stenen spitsen. Ook die torens moeten dringend aangepakt, maar dat is voor later." De renovatie kost zo'n 120.000 euro, de Vlaamse overheid betaalt een kwart van dat bedrag. 

De torens zijn al langer afgesloten voor bezoekers, maar de renovatie biedt volgens de beheerder ook nieuwe kansen. "Door ze grondig onder handen te nemen, kunnen we in de toekomst misschien 1 toren openstellen voor het publiek", besluit Lambert.  Het kasteel van Laarne zelf is alvast vanaf de paasvakantie opnieuw te bezoeken door publiek. 

kasto80

Meest gelezen