Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

8 doden bij 3 schietpartijen in Aziatische massagesalons in Atlanta

In de Verenigde staten zijn zeker 8 mensen omgekomen, bij drie schietpartijen in Aziatische wellnesscenters en massagesalons in en rond de stad Atlanta. De meeste slachtoffers zouden vrouwen van Aziatische afkomst zijn. De politie heeft een verdachte van 21 jaar opgepakt die ze voor alle drie de schietpartijen verantwoordelijk houdt. Wat zijn motief zou zijn, is nog niet duidelijk. De jongeman heeft aan de politie verteld dat de aanvallen niet racistisch zijn. 

Rond 17 uur lokale tijd deed zich de eerste schietpartij voor in Acworth, zo'n 50 kilometer ten noorden van Atlanta. In een Aziatisch massagasalon werden 5 mensen neergeschoten. Twee van hen stierven ter plaatse, twee anderen stierven later in een ziekenhuis.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:  

Videospeler inladen...

Een klein uur later kreeg de politie van Atlanta een oproep voor een overval in een wellnesscenter in de wijk Buckhead. Agenten vonden er de lichamen van drie vrouwen terug. Kort daarop ontdekten ze in een wellnesscenter aan de andere kant van de straat het lichaam van een andere vrouw, ook zij was neergeschoten. Politiechef Rodney Bryant vertelde persbureau AP dat de slachtoffers in Atlanta van Aziatische afkomst zijn. Ook in Acworth waren twee Aziatische vrouwen bij de doden. 

Zeker vier slachtoffers hebben de Koreaanse nationaliteit, bevestigde intussen het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Verdachte opgepakt, motief voorlopig onduidelijk

Op basis van camerabeelden kon de politie rond halfnegen 's avonds een verdachte aanhouden voor de schietpartij in Acworth. Na een klopjacht kon de politie Robert Aaron Long, een jongeman van 21 uit Woodstock, onderscheppen in Crisp County, 240 kilometer ten zuiden van Atlanta. De politie heeft sterke aanwijzingen dat de verdachte ook verantwoordelijk is voor de twee schietpartijen in Atlanta, onder meer omdat zijn auto ook op camerabeelden te zien is in de buurt van de getroffen wellnesscentra. (Lees voort onder de foto.)

Robert Aaron Long, verdachte van de schietpartijen in Aziatische wellness- en massagecentra

Over een mogelijk motief is nog geen duidelijkheid, maar omdat de meeste slachtoffers van Aziatische afkomst zijn, werd haat en racisme niet uitgesloten. 

In de Verenigde Staten is het aantal haatmisdrijven tegen Aziaten het voorbije jaar toegenomen door de coronapandemie. Aziaten krijgen er de schuld van verantwoordelijk te zijn voor de verspreiding van het coronavirus, zoals VRT-correspondent Björn Soenens in een tweet aanstipt:

Ondertussen heeft de politie in een persbericht gemeld dat de verdachte zelf zegt "gehandeld te hebben zonder racistisch motief". De jongeman erkende ook zijn verantwoordelijkheid voor de schietpartijen in Aziatische massagesalons.

De verdachte zou zelf vaak massagesalons bezoeken. Long zei ook aan de politie dat hij zou lijden aan een seksverslaving. Verder gaven de plaatselijke autoriteiten mee dat de man alleen handelde. De vraag, of de aanvallen racistisch gemotiveerd zijn of gepleegd zijn uit haat, blijft deel uitmaken van het onderzoek, zeiden de autoriteiten nog. 

Meest gelezen