AFP or licensors

11.11.11: "Syrische vluchtelingen zijn nergens meer welkom en nergens meer veilig"

Tien jaar na het begin van de burgeroorlog in Syrië zijn miljoenen Syrische vluchtelingen niet meer welkom in de buurlanden. Dat blijkt uit een onderzoek van ontwikkelingsorganisatie 11.11.11. De vluchtelingen zijn ook vaak niet veilig meer, omdat lokale overheden ze steeds meer lastigvallen. Terugkeren naar Syrië vinden de vluchtelingen geen optie wegens "te onveilig". 

De vluchtelingencrisis in Syrië blijft ook in 2021 met ruime voorsprong de grootste ter wereld. In totaal zijn er 6,6 miljoen Syrische vluchtelingen, goed voor 25 procent van de wereldwijde vluchtelingenpopulatie. Een disproportioneel hoog aantal van deze Syrische vluchtelingen (83 %) wordt opgevangen in de regio. In Libanon is 1 op de 7 inwoners een vluchteling, in Jordanië 1 op de 15 en in Turkije 1 op de 23. Daarnaast zijn nog eens 6,7 miljoen Syriërs ontheemd in eigen land.

AFP or licensors

Syrische vluchtelingen niet meer welkom

Tien jaar na de start van het Syrische conflict bevindt het overgrote deel van de Syrische vluchtelingen in de buurlanden zich tussen hamer en aambeeld. "De situatie in Libanon en andere buurlanden gaat er snel op achteruit. Syrische vluchtelingen hebben geen of nauwelijks toegang tot duurzame oplossingen: lokale integratie en kwaliteitsvolle opvang in de buurlanden is zo goed als afwezig; veilige, vrijwillige en waardige terugkeer naar Syrië is onmogelijk; en de hervestigingscijfers naar derde landen gaan er jaar na jaar op achteruit", waarschuwt Ralph Haddad van 11.11.11-partner Basmeh & Zeitooneh.

AFP or licensors

Syrische vluchtelingen kunnen niet terug

Verschillende onderzoeken geven aan dat de grote meerderheid van Syriërs op een dag wil terugkeren naar Syrië, maar tegelijk denken ze dat dit niet mogelijk is in de komende 5 tot 10 jaar. Daar zijn verschillende oorzaken voor: het land ligt voor een deel in puin, de vluchtelingen zijn bang voor represailles van het regime als ze terugkeren. Veel vluchtelingen zien zich daardoor genoodzaakt om in de buurlanden te blijven, hoewel de situatie daar het afgelopen jaar snel achteruitging. Tegelijk blijft de toegang tot hervestigingsprogramma’s naar Europese landen erg beperkt.

Sinds een jaar komt daar ook nog de COVID-19 crisis bovenop, die miljoenen Syriërs nog verder in de armoede duwde. Bovendien staat de levering van humanitaire hulp onder druk. Na in 2020 al twee grensovergangen te hebben uitgesloten van het VN-mandaat voor "cross-border" humanitaire hulp (vanuit Turkije en Irak naar Noord-Syrië), dreigt Rusland in juli 2021 binnen de VN-Veiligheidsraad de verlenging van het mandaat voor de laatste resterende grensovergang te vetoën. Dit zou miljoenen Syriërs nog verder afsnijden van humanitaire hulp.

11.11.11.  is duidelijk: "Syrische vluchtelingen in Libanon zitten gevangen tussen hamer en aambeeld: tussen een land dat hen niet wil, en een land waar ze niet naar terug kunnen keren. Actie op alle fronten tegelijk is dus dringend en noodzakelijk. 11.11.11 roept de federale regering op om actie te nemen om duurzame oplossingen te verzekeren, en zo een nieuw verloren decennium voor Syrische burgers te voorkomen", besluit Els Hertogen, van 11.11.11.

Meest gelezen