imago/BRIGANI-ART

Amerikaanse dirigent James Levine (77) overleden: 40 jaar lang de muziekdirecteur van de Metropolitan Opera 

De Amerikaanse dirigent James Levine is overleden, hij is 77 geworden. Meer dan 40 jaar was hij de muziekdirecteur van de Metropolitan Opera in New York. Levine overleed al op 9 maart in Palm Springs in Californië, maar zijn arts heeft het nieuws nu pas bekendgemaakt. In maart 2018 verbrak de “Met” alle banden met de orkestleider. Uit onderzoek was gebleken dat hij jarenlang een aantal jonge mannelijke studenten seksueel had misbruikt. Levine heeft de beschuldigingen altijd ontkend. 

Operaliefhebbers die de jongste jaren naar de “Opera in de Cinema”-voorstellingen van Kinepolis gingen kijken zullen zich dirigent James Levine zeker herinneren: de blozende krullenbol die tot op hoge leeftijd geestdriftig leiding gaf aan het orkest van de Metropolitan Opera in New York, een van de beroemdste ter wereld.

James Levine is vorige week dinsdag al overleden in Palm Springs, California, maar zijn lijfarts Len Horovitz heeft het nieuws nu pas bevestigd in een bericht van de krant New York Times. Hij is 77 geworden. Levine is een natuurlijke dood gestorven, zei hij, maar een precieze doodsoorzaak is niet gegeven.

James Levine had een onwaarschijnlijke carrière: meer dan veertig jaar lang was hij muziekdirecteur bij de “Met”, een van de meest prominente operahuizen in de wereld. Daarnaast was hij ook nog als dirigent verbonden aan het Boston Symphony Orchestra, het Münchner Philharmoniker, en het Ravinia Festival, een openlucht muziekfestival in de Amerikaanse staat Illinois.

Hij was ook de drijvende kracht achter het Lindemann Young Artists Development Program, en was lesgever voor beloftevolle zangers, dirigenten en muzikanten die een professionele carrière nastreefden.

Aan die glansrijke carrière kwam een abrupt einde toen de krant New York Times in 2017 op de voorpagina vier getuigenissen afdrukte van mannen die in hun studentenjaren seksueel misbruikt waren door Levine. Drie van hen waren jonger dan 18 op het moment van de feiten. Na een onderzoek verklaarde de Met dat ze geloofwaardig bewijs voor seksueel wangedrag en intimidatie had gevonden, en werden alle banden met Levine verbroken. Levine heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

Meest gelezen