Atlete Hanne Verbruggen verkoopt mattentaarten om deelname Olympische Spelen te bekostigen

Marathonloopster Hanne Verbruggen uit Herne ziet zich genoodzaakt mattentaarten te verkopen om haar deelname aan de Olympische Spelen in Tokyo te bekostigen. "De voorbereiding en de deelname aan de Spelen kosten heel veel geld en mijn topsportstatuut zorgt niet voor inkomsten, dus heb ik een oplossing gezocht en gevonden!"

"Het is erg om te zeggen, maar het is zo", begint atlete Hanne Verbruggen in Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. Verbruggen is werkzaam als leerkracht Natuurwetenschappen en plaatste zich eind 2020 voor de Olympische Spelen in Tokyo die later dit jaar plaatsvinden. "Dat kost heel veel geld", aldus de marathonloopster. "Ik kan bijvoorbeeld niet één dag op voorhand in Tokyo aankomen. Ik moet er minstens een maand verblijven om aan het klimaat te wennen. Om me voor te bereiden op mijn deelname aan de Spelen in augustus, kan ik ook niet in België blijven. Ik moet trainen in warme oorden met een hoge luchtvochtigheid." 

Daarom trekt Verbruggen later dit voorjaar naar Portugal. "Het plan was eigenlijk om op stage in Zuid-Afrika te gaan, maar dat durf ik niet door corona. Nu blijf ik liever in Europa."

Grote mattentaartenverkoop

Verbruggen heeft een A3-topsportstatuut. "Daar hangen geen inkomsten aan vast", vertelt Verbruggen. Daarom komt de atlete nu met een grote mattentaartenverkoop. "Het voelt wel een beetje oneerlijk dat andere sporten zoals wielrennen en voetbal meer geld krijgen, maar die krijgen ook meer media-aandacht, dus vinden ze makkelijker sponsors. Bovendien zijn dat ploegsporten, terwijl wij alles in ons eentje moeten doen. Als ik een mindere dag heb, dan is dat direct te zien aan mijn looptijden. Dat hebben sponsors ook niet graag." Maar bij de pakken blijven zitten, doet Verbruggen niet. "Het is een harde wereld, maar het is wat het is. Ik doe het graag en dat is het allerbelangrijkste. Het heeft geen zin om te blijven zeuren, het is beter om een oplossing te zoeken, en die heb ik gevonden."

Meer info over de mattentaartenverkoop vind je op de Facebookpagina van Hanne Verbruggen. 

Meest gelezen