Radio 2

Dakpan met naam van Duitse soldaat nét op tijd ontdekt in Ieper

In Ieper hebben ze net voor de renovatie van de Belforttoren nog een bijzondere dakpan ontdekt. Het gaat om een leien dakpan waar een Duitse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog zijn naam opgeschreven heeft. De Duitsers gebruikten de toren van het Belfort als uitkijkpost.

Fritz Marggraf, die Duitse naam stond geschreven op een van de duizenden leistenen van het Ieperse belfort. Het was een Brit die de merkwaardige leisteen ontdekte tijdens een bezoekje op de top van het Belfort in 2017.

“Ik was op zoek naar sporen van de bevrijding van Ieper tijdens de Tweede Wereldoorlog en vond toevallig die leisteen”, vertelt Chris Lock. “Ieper is wereldberoemd voor de Eerste Wereldoorlog, maar verhalen uit de Tweede Wereldoorlog zijn veel minder bekend.”

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Uit verveling?

“Ik vermoed dat het om een Duitse soldaat gaat, die zich verveelde tijdens de vierjarige bezettingsperiode", zegt de Britse Lock nog. Hij publiceerde zijn bevindingen onlangs in het boek "The Liberation of Ypres".

"Het kan ook zijn dat het gewoon een nieuwsgierige soldaat was, die in zijn vrije tijd eens naar boven geklommen is om te zien hoe de stad er uitzag", zegt Dominiek Dendooven. Hij is wetenschappelijk medewerker in het In Flanders Fields Museum.

Zoektocht naar familieleden

Op de inscriptie van de leisteen staat ook de woonplaats van de Duitse soldaat: Querfurt. "Ik nam contact op met onderzoekers in Duitsland, maar de zoektocht naar de familie verloopt erg moeizaam. Het is bijzonder moeilijk om documenten te vinden. Hopelijk vind ik hen ooit", zegt de Brit nog.

Meest gelezen