Tanzaniaanse president John Magufuli overleden, omstandigheden zijn nog onduidelijk

In het Oost-Afrikaanse land Tanzania is president John Magufuli overleden. Dat heeft de staatstelevisie bekend­gemaakt. Volgens de tv had hij hartproblemen. Magufuli was al sinds eind vorige maand niet meer in het openbaar verschenen en er deden tal van geruchten over zijn gezondheidstoestand de ronde. Magufuli was een van de grootste sceptici van het coronavirus. 

Het overlijden van president Magufuli werd op de televisie bekendgemaakt door vicepresidente Samia Suluhu Hassan. Volgens haar is hij in een ziekenhuis in Dar es Salaam overleden en was dat het gevolg van een hartprobleem.

BEKIJK hier het verslag uit "Het Journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Magufuli was al sinds eind februari niet meer in het openbaar verschenen, wat erg ongebruikelijk is voor hem. Daarop was een hele reeks van geruchten ontstaan, onder meer dat hij besmet zou zijn geweest met het coronavirus. 

Eerder had Magufuli altijd de ernst van de epidemie ontkend. Volgens hem kon de ziekte bedwongen worden door enkele dagen van bidden en was het coronavirus verdwenen uit Tanzania. De berichten uit de ziekenhuizen spreken dat tegen. 

Bulldozer

Tijdens zijn eerste ambtstermijn vanaf 2015, kreeg Magufuli de bijnaam "bulldozer", omdat hij een no-nonsensepolitiek voerde en veel investeerde in openbare werken. Magufuli liet spoorwegen aanleggen en grote snelwegen en ook een snelbus in de voormalige  hoofdstad Dar es Salaam. De nationale luchtvaartmaatschappij Air Tanzania kreeg een tweede adem. De president was erg sober en resultaatgericht en ging met de grove borstel door de ambtenarij. Wie van corruptie of luiheid werd verdacht, werd prompt ontslagen.

Magufuli was zelf een zoon van arme landbouwers in het westen van Tanzania. Hij groeide op onder de eerste Tanzaniaanse president Julius Nyerere, zijn grote voorbeeld. De socialist Nyerere hield vast aan de onafhankelijke koers van zijn land en liet zich niet de les lezen door westerse landen.  Ook van de bedrijven die kwamen investeren, eiste hij via nieuwe wetten dat ze een deel van hun winsten zouden delen met de overheid.

Lees verder onder foto.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Autoritaire trekjes

Maar de voortvarendheid van de president kreeg stilaan een keerzijde. Bij de verkiezing voor zijn tweede ambtstermijn haalde Magufuli 84 procent. De oppositie betichtte hem van fraude. Ook burgerorganisaties en westerse landen gingen meer en meer kritiek geven op zijn beleid. Vooral zijn inperking van de persvrijheid en andere censuur werden hem kwalijk genomen. De belangrijkste oppositieleider, Tundu Lissu, werd in 2017 beschoten door onbekenden. Hij beweerde dat de staat hem wilde ombrengen. De president veroordeelde de schietpartij en liet ze onderzoeken, maar niemand werd gearresteerd. 

Magufuli was een Afrikaanse nationalist en een felle katholiek, die bleef geloven dat buitenlandse mogendheden zijn land wilden uitbuiten. Dat verklaarde misschien waarom hij ook in deze coronacrisis zo sceptisch en antiwetenschappelijk reageerde. "Vaccins zijn niet goed. Als ze dat zouden zijn, dan zou de blanke ook al vaccins hebben gebracht tegen aids/hiv", zei hij. "Tanzanianen moeten opletten met die ingevoerde dingen. Je moet niet denken dat ze veel van je houden. Deze natie is rijk. Afrika is rijk, iedereen wil er een een deel van." 

Tanzania stopte met het bijhouden van statistieken over coronabesmettingen in mei vorig jaar. Toen waren er 509 besmettingen en 21 overlijdens. Uiteindelijk is John Magufuli zelf overleden. Volgens de geruchten aan corona, maar officieel aan een hartfalen. 

Meest gelezen