Stad Leuven

Stad Leuven gaat  dierenbegraafplaats aanleggen in Kessel-Lo

De stad Leuven heeft plannen voor de aanleg van een begraafplaats voor huisdieren. Die begraafplaats met strooiweide komt op een groen terrein naast de begraafplaats Diestseveld in Kessel-Lo.

Na een lange zoektocht, heeft de stad Leuven haar oog laten vallen op een groen en rustig gelegen terrein naast begraafplaats Diestseveld in Kessel-Lo. "De Vlaamse regelgeving staat slechts onder strikte voorwaarden toe om een huisdier te begraven in de eigen tuin. Maar zelfs als het dier aan de voorwaarden voldoet is dat niet voor iedereen een optie", zegt schepen van Dierenwelzijn Thomas Van Oppens. "Denk maar aan bewoners van een appartement of mensen die een woning huren. En we willen toch voor iedereen een mogelijkheid bieden om op een waardige manier afscheid te kunnen nemen van hun dier. Vandaar de dierenbegraafplaats."

De begraafplaats komt in een de voormalige boomgaard van het klooster van de Maristen die tot nu toe niet toegankelijk was voor het publiek. "De stad is eigenaar van dit perceel van 0,75 hectare groot en de ligging vlakbij begraafplaats Diestseveld biedt heel wat voordelen", gaat Van Oppens verder. "Zo kunnen bezoekers en stadsdiensten de bestaande faciliteiten gebruiken, zoals een rouwlokaal, parkeerplek, gereedschap en water. De begraafplaatsen zullen wel visueel en functioneel van elkaar gescheiden blijven, met grote groene bufferzones, net als tussen het terrein en de omliggende woningen." De werken aan de  begraafplaats beginnen waarschijnlijk volgende winter.

Meest gelezen