Rob Engelaar

Drugsspeurder Antwerpse politie blijft aangehouden in "operatie Sky"

De hoofdinspecteur bij het drugsondersteuningsteam (DOT) van politiezone Antwerpen, die vorige week werd opgepakt na de gerechtelijke actie rond Sky ECC, blijft aangehouden. Dat heeft de raadkamer in Antwerpen beslist en werd vernomen bij zijn advocaten Peter Verpoorten en Mieke Denissen. 

Het gerechtelijk onderzoek naar Sky ECC was eind 2018 van start gegaan, nadat uit verschillende onderzoeken was gebleken dat criminelen steeds vaker gebruikmaken van cryptofoons, die met de encryptieosoftware van Sky ECC waren uitgerust. Specialisten van de politie slaagden erin om de versleutelde berichtendienst te kraken. Een miljard berichten kon onderschept worden, waarvan al bijna de helft werd ontcijferd.

De politie viel vorige week dan ook binnen op 200 adressen en pakte 48 mensen op. De aanhouding van 11 verdachten werd vorige week al verlengd, en nu blijft ook de drugsspeurder aangehouden. 

Uit die ontcijferde berichten zou namelijk blijken dat de hoofdinspecteur werd benaderd door het criminele milieu en dat hij gegevens uit databanken zou hebben doorgespeeld. Of hij dat tegen betaling zou hebben gedaan, wordt nog onderzocht. De man werd vorige week opgepakt. De Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC) van de federale politie voerde vervolgens een huiszoeking uit bij hem thuis en op zijn werkplek.

De hoofdinspecteur werd aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie, corruptie en schending van het beroepsgeheim. Zijn partner, die ook voor de politiezone Antwerpen werkt, werd mee opgepakt maar mocht beschikken na verhoor.  

De raadkamer heeft de aanhouding woensdag bevestigd. Hij blijft daardoor nog zeker een maand in de cel. Zijn advocaten gaan met hem bekijken of ze tegen die beslissing in beroep gaan.

Meest gelezen