Fietsbrug over spoor in Heusden-Zolder wordt verhoogd, gemeente en Infrabel ruziën over de factuur

De gemeente Heusden-Zolder en Infrabel raken het niet eens over de kosten voor het verhogen van de toeristische fietsbrug over de spoorlijn Hasselt-Mol. De brug moet aangepast worden omdat Infrabel de spoorlijn uitrust met elektrische bovenleidingen. 

Spoorwegbeheerder Infrabel gaat de spoorlijn Hasselt-Mol uitrusten met elektrische bovenleidingen. Omdat de toeristische fietsbrug over het spoor eigendom is van de gemeente vindt Infrabel dat Heusden-Zolder ook de kosten voor het aanpassen van die brug moet betalen. Maar de gemeente is het daar niet mee eens en heeft een advocaat aangesteld.

Destijds mocht de mijn die brug bouwen van de spoorwegen, op voorwaarde dat ze ook daarna alle kosten voor haar rekening nam. Na de sluiting van de mijn nam de gemeente het traject over en liet het bestuur er een toeristisch fietspad aanleggen. Infrabel vindt nu dat de gemeente als eigenaar de verhoging moet betalen, maar de gemeente zegt dat daarover nooit iets is overeengekomen. Overigens deed zich in de Zandstraat in Beringen een gelijkaardige situatie voor. Daar heeft het stadsbestuur zich wel geëngageerd om de kosten voor de verhoging van de brug te betalen. 

Normaal gezien wordt de fietsbrug tussen de Zolderseweg en Helzold begin 2022 verhoogd. Infrabel diende daarvoor een vergunningsaanvraag in. Het openbaar onderzoek loopt nog. 

 

Meest gelezen