Diego_Franssens

"Dialoog nu geopend", "begin van iets nieuws": gelovige homo's positief over reactie Bonny over homostandpunt Vaticaan

De excuses van de Antwerpse bisschop, Johan Bonny, voor het standpunt van de katholieke kerk over homoseksualiteit, maakt veel los bij gelovige homo's in ons land. Priester Rik Renckens, die zelf openlijk voor zijn geaardheid uitkomt, is blij dat Bonny de dialoog hierover opent. Jeroen Vinckier, die vorig jaar deelnam aan Mister Gay Belgium, noemt het "erg vernieuwend" en "het mogelijke begin van een nieuwe toekomst". En zanger Christoff is hoopvol door de reactie van Bonny. "Want wie is de paus ook om homoseksuelen te veroordelen, hij is God toch niet?"

Priester Rik Renckens uit Kortessem, in de provincie Limburg, is blij met het openlijk verzet van bisschop Bonny. Hij vindt dat het Vaticaan een serieuze stap achteruit zet met hun nieuwe standpunt, dat homoseksuele relaties zondig zijn. Priester Rik is zelf homo, komt daar openlijk voor uit, maar leeft celibatair. De reactie van Bonny noemt hij "een kans om een dialoog hierover op te starten, want het standpunt is nog nooit zo duidelijk aan bod gekomen als nu". 

“Voor mezelf vind ik dit nieuwe standpunt minder belangrijk”, zegt Renckens daarover. "Als je homo bent, maar je leeft celibatair, ondervind je daar minder last van. Ik vind het erg dat holebikoppels in principe niet meer gezegend mogen worden in de kerk. Hun liefde wordt daarmee niet erkend door de kerk en dat is pijnlijk.”

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ik zal holebikoppels blijven zegenen.

Priester Rik Renckens, zelf openlijk homo

In principe mag die katholieke zegening dus niet meer. Maar gesterkt door de uitspraak van bisschop Bonny, is priester Rik niet van plan die nieuwe visie te volgen. “Holebikoppels die mij aanspreken, probeer ik zo goed mogelijk te helpen. Ik vind het positief dat ze zich tot de Kerk wenden. Volgende maand heb ik nog een zegening gepland van twee meisjes, en ze mogen gerust zijn: dat gaat gewoon door. En ook in de toekomst kunnen er nog holebikoppels om een zegening vragen. Wat er nu gebeurt, onderstreept het belang hiervan net."

Op de synode, of de kerkelijke vergadering over het huwelijk en het gezin, zes jaar geleden, is er gesproken over passende rituelen en gebaren om ook homoparen te integreren. Alle bisschoppen in België steunen die mening.

Voor priester Rik zijn de vele positieve reacties op de uitspraak van bisschop Bonny een kans om in dialoog te gaan. “En dat op zich is een goede zaak. Het zal met kleine stapjes vooruitgaan, maar de stap van bisschop Bonny zal zeker op middellange termijn effect hebben. Hij heeft heel goed verwoord dat er binnen de Kerk bij veel mensen een grote openheid, bezorgdheid en liefde is voor de holebigemeenschap."

"Vernieuwend, en stap naar een nieuwe toekomst"

Ook Jeroen Vinckier, een twintiger uit Ieper die vorig jaar deelnam aan Mister Gay Belgium, is aangenaam verrast door de uitspraak van bisschop Bonny. "Dit is erg vernieuwend, een positieve wind. Als er nog maar één land kenbaar maakt dat ze niet willen volgen wat de paus zegt, dan hoop ik dat er nog vele landen zich daarbij aansluiten."

Vinckier noemt zichzelf gelovig. Het komt bij hem hard aan dat het Vaticaan zijn geaardheid nog maar eens een zonde heeft genoemd. "Zelf heb ik ook al enkele slechte ervaringen daarmee: ik ben al nagekeken in de kerk als ik daar zat samen met mijn partner", vertelt hij. "Terwijl ik daar in eerste instantie zat om mijn geloof te beleven, en om rust te vinden op een plek waar je kan bezinnen. En dan word je toch in een hokje geplaatst, en in een hoek gedreven met de boodschap "je bent niet welkom". Maar het is mijn geloof: waarom pakken jullie dat af?"

Ik ben al nagegeken in de kerk, toen ik daar samen met mijn partner zat. Maar dit kan misschien het begin zijn van een toekomst, met homohuwelijken.

Jeroen Vinckier, voormalig kandidaat Mister Gay Belgium

Vinckier benadrukt dat nergens in de Bijbel staat dat homoseksualiteit niet kan. "Dan vind ik het triestig dat er toch enkele mensen zijn die de tekst verwoorden en interpreteren op een bepaalde manier, vanuit het idee "niet bij ons"."

Maar Vinckier is hoopvol: volgens hem is deze reactie van bisschop Bonny een heel belangrijk moment, en een kantelpunt. "Dit zou misschien het begin kunnen zijn van een toekomst waarin homohuwelijken wél kunnen doorgaan. Als er een soort van revolutie ontstaat, tenminste", zegt hij. "Maar ik vind dit aangenaam nieuws, zeker als je hoort dat het over meerdere bisschoppen gaat. Dan gaat het zeker de goede kant uit."

Beluister hier de getuigenis van Jeroen Vinckier (en lees voort onder de audio):

Zanger Christoff: "De paus is toch God niet?"

"Een klap in het gezicht van holebi's", noemt zanger Christoff De Bolle de uitspraken van de paus in "Spits" op Radio 2. Hij is katholiek opgevoed en is gelovig. De reactie van de Antwerpse bisschop Bonny vindt de zanger dan weer onverwacht hoopvol.

"Het Vaticaan bestempelt ons als zondaars. In de Bijbel staat dat de Heer ons geschapen heeft naar zijn eigen beeld en gelijkenis. Daarin staat dus letterlijk en figuurlijk dat hij iedereen aanvaardt zoals hij is. En daar trek ik me enorm aan op. Ik vind niet dat de paus als God mag regeren. Wie is hij om ons te veroordelen als zondaars? Er is maar één God en die zal ons veroordelen als we ooit aan de hemelpoort staan." 

Er is maar één God, en die aanvaardt iedereen zoals hij hen geschapen heeft.

Zanger Christoff

"Ik ben wel gecharmeerd en voel een sprankeltje hoop dat bisschop Johan Bonny de holebigemeenschap steunt. En het heeft me verrast, want het Vaticaan doet weer drie of vier stappen achteruit. Ik had eindelijk het gevoel dat we in de juiste richting aan het gaan waren met het geloof en de Kerk. De Kerk is met uitsterven bedreigd, en nu ineens weer dit. Dit gaat er weer toe leiden dat honderdduizenden mensen zich afkeren van de Kerk."

"Ik ben ambassadeur van een gebedsgroep en wij bidden heel veel. Mensen denken dat je voor je geloof de Kerk nodig hebt, maar dat is niet waar. Je kan je ook rechtstreeks naar hierboven richten. Dat is wat ik doe. En nu zeker", aldus Christoff. "Ik voel me echt, niet alleen door de schandalen van de Kerk, maar ook door dit voorval niet langer welkom daar. Maar ik laat mijn geloof niet vallen. Ik ben er heel trots op. Ik doe, bij wijze van spreken, alles in functie van Onze Lieve Heer. Dus ik ga me niet laten ontdopen. Ik wil christen zijn en ik wil kunnen blijven bidden." 

Ik wil me niet laten ontdopen. Ik wil christen zijn, en ik wil kunnen blijven bidden.

Zanger Christoff

Beluister hier het gesprek met Christoff:

© VRT - 2018

Meest gelezen