Archiefbeeld van legerpatrouille in het westen van Niger
AFP or licensors

Gewapende mannen doden zeker 58 marktbezoekers in Niger

In het zuidwesten van Niger hebben gewapende mannen zeker 58 mensen vermoord die terugkwamen van een markt. Dat gebeurde in de onrustige regio Tillabéry, bij de grens met Mali en Burkina Faso, waar begin dit jaar ook al meer dan 100 burgers werden vermoord. Wie er verantwoordelijk is voor het bloedbad, is niet duidelijk.

Gewapende mannen op motorfietsen zouden maandag een aanval hebben uitgevoerd op een konvooi voertuigen, met passagiers die terugkwamen van een veemarkt in Banibangou, niet ver van de grens met Mali. Ze zouden het konvooi hebben tegengehouden en de passagiers koudweg doodgeschoten hebben. In een naburig dorp zouden ze daarna graanschuren in brand hebben gestoken. Zeker 58 burgers zijn omgekomen.  

Wie het bloedbad heeft aangericht, is niet duidelijk, niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. In de regio van Tillabéry zijn al langer islamistische gewapende groepen actief die banden hebben met terreurgroepen Al Qaeda en IS, maar het is niet duidelijk of ze hier iets mee te maken hebben. Begin dit jaar vielen er nog meer dan 100 doden bij aanvallen op twee dorpen in de regio. Ook daarvan zijn de daders onbekend.

De regering van Niger heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Meest gelezen