Jeroen Vranckaert

Hannah liet zich “ontdopen”: “Het Vaticaan zegt duidelijk dat holebi’s niet welkom zijn”

Hannah Eeckhout, nieuwslezer bij MNM, liet zich enkele jaren geleden ontdopen, in hetzelfde jaar dat ze met haar vriendin trouwde. De reden: ze is het niet eens met de standpunten van de Kerk over homoseksualiteit. En die standpunten werden deze week nog maar eens herhaald. 

Enkele dagen geleden herhaalde het Vaticaan dat homoseksuele relaties een "zonde" zijn en geen huwelijkssacramenten mogen ontvangen. Die zouden namelijk voorbehouden zijn voor een "onverbrekelijke verbintenis van een man en een vrouw". Voor veel holebi’s kwam dat hard aan. Hannah Eeckhout uit Schaarbeek besliste enkele jaren geleden al om zich om die reden te “ontdopen”.

Beluister hier het verhaal van Hannah Eeckhout: 

Jeroen Vranckaert

“Ik speelde al lang met het idee, maar uiteindelijk is er toch een hele tijd overgegaan vooraleer ik het gedaan heb”, vertelt Hannah bij Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. "Hoe de Kerk denkt over vrouwen en holebi's, de rol van de vrouw, het standpunt over abortus, het misbruik in de Kerk, dat heeft voor mij allemaal meegespeeld." 

"Het is uiteindelijk niet veel werk, het is een standaardbrief afdrukken, ondertekenen en op de post doen. Na een aantal weken kreeg ik een brief van het bisdom dat ze nota namen van mijn beslissing. Naast mijn naam in het doopregister staat nu: geschrapt.”

De reactie van de Belgische bisschoppen vind ik hartverwarmend
Hannah Eeckhout

Hannah is het niet eens met de mening van het Vaticaan over holebi’s, maar de reactie vandaag van de Belgische bisschop Johan Bonny die zegt beschaamd te zijn over de uitspraken van het Vaticaan, vindt ze wel hartverwarmend: “Het is fijn dat er toch een signaal komt vanuit de Belgische bisschoppen, want ik ben ervan overtuigd dat er holebi’s zijn die geloven en daar ook echt op zitten te wachten dat er een signaal komt dat ze wel welkom zijn. Maar vanuit het Vaticaan komt dat voorlopig niet en dat vind ik toch erg jammer.”

De heisa die er nu heerst rond de uitspraken van het Vaticaan begrijpt Hannah: “Ik denk omdat mensen dachten dat het met deze Paus anders zou zijn, dat hij toenadering zou zoeken en een hand zou uitsteken. Als individu heeft hij uitspraken gedaan die in die richting gingen, maar als je kijkt naar “de Kerk”, “het Vaticaan”, dan blijkt dat niet en zeggen ze heel duidelijk dat holebi’s niet welkom zijn.”

Meest gelezen