Katrien Tilleman

Huisdokter schrijft open brief: “Door corona is dit niet meer de job waarvoor ik heb gekozen”

Huisarts Katrien Tilleman uit Koekelare schrijft in een open brief dat ze dreigt eronder door te gaan. Ze klaagt aan dat haar vak gereduceerd is tot enkel corona, wat volgens haar ook te veel extra administratief werk oplevert. 

Tilleman stelt in haar brief onder andere vast dat oudere huisartsen vervroegd met pensioen gaan en dat jongere collega's dreigen een burn-out te krijgen. Ze stelt dat hun job in een jaar tijd onherkenbaar is veranderd.

Een passage uit de brief:
“Taken worden ons stilzwijgend opgelegd en wij knikken volgzaam. Dit valt gewoon niet meer te combineren. Zowel reguliere zorg verlenen aan onze patiënten én triageshiften doen én contact tracer zijn én testen afnemen én positieve testen melden én vaccinatiecentra bemannen én patiënten informeren aan de telefoon met al hun vragen én van wacht zijn. Voor veel van deze taken ben ik geen huisarts geworden, heb ik geen 9 jaar gestudeerd!"

Verzuipen in het werk

Tilleman beseft dat niemand deze extreme situatie kon voorzien. Maar de huisartsen voelen zich door de overheid in de steek gelaten. “De overheid heeft al heel wat gedaan voor ons, maar ze kunnen ons nog veel meer helpen bij de administratieve last. Er zijn heel veel taken die van ons kunnen weggenomen worden, zodat wij ons kunnen concentreren op de huisartsengeneeskunde. Die is heel boeiend en gevarieerd, maar de laatste maanden eigenlijk gereduceerd tot 1 onderwerp: corona", zegt Tilleman.

Ze eindigt de brief met de woorden: "Of moeten we terug naar 1964, de grote artsenstaking… Ik wil niemand op ideeën brengen."

Meest gelezen