Videospeler inladen...

BELUISTER - Jongeren getuigen over opgroeien in armoede: "Ik voelde me schuldig dat mijn moeder met honger naar bed ging"

In België leeft meer dan één op de zes kinderen onder de armoededrempel. Yassin en Snow groeiden op in zo'n kwetsbare situatie en getuigden daarover in "Generation M" op MNM. "Ik worstel tot op vandaag met het gevoel: Wat als ik er niet was, zou het dan beter zijn?"

Wie met vragen zit rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op www.zelfmoord1813.be

Nood aan een gesprek? Je kan Awel gratis en anoniem bellen op het nummer 102, elke dag tussen 16 en 22 uur, op woensdag en zaterdag al vanaf 14 uur. Mailen en chatten kan via awel.be.

België heeft één van de hoogste kinderarmoedecijfers van Europa: meer dan één kind op de zes leeft onder de armoededrempel. Dat raakt kinderen in alle facetten van hun leven en heeft ingrijpende gevolgen op hun gezondheid, onderwijskansen, veiligheid en toekomst. 

Radio 2 en MNM besteden hier deze week aandacht aan met hun onderzoek naar vrijetijdsbesteding. Yassin en Snow groeiden op in armoede en getuigden in "Generation M" op MNM over de moeilijkheden die daarbij kwamen te kijken.

Beluister hieronder de getuigenis van Yassin en Snow (en lees verder onder de audio):

"Ik werd in huis genomen door mijn moeke toen ik nog klein was", vertelt Yassin. "En dan begonnen de financiële problemen. Ik worstel tot op vandaag met het gevoel: Wat als ik er niet was, zou het dan beter zijn? Ik heb dat ooit gezegd tegen mijn moeke, en dan werd ze heel boos op mij."

Een gevoel dat ook Snow maar al te goed kent. "Ik worstelde met zelfmoordgedachten, maar ik heb dat nooit gezegd tegen mijn moeder omdat ik wist dat zij daar ook mee zat", zegt Snow. "En ik was de reden dat ze bleef boksen. In die periode dacht ik: Mocht ik er nu niet zijn, zou mijn moeder geen moeite hebben en gelukkig zijn." 

Beluister hieronder de getuigenis van Snow (en lees verder onder de audio):

"Ik had graag een heel actieve jeugd gehad", vertelt Snow. "Maar elke keer wanneer mijn moeder vroeg of ik buitenschoolse activiteiten wilde doen, deed ik alsof ik liever op mijn eentje een boek las. Ik weet dat mijn moeder een manier zou hebben gevonden om het te regelen, maar ik wist dat het erbovenop kwam. Ik voelde mij schuldig over elke cent die ik uitgaf. Bij alles wat ik at, was het mijn schuld dat het opgegeten was. Het was mijn schuld dat mijn moeder met honger naar bed ging."

"Een van de zwaarste momenten was wanneer er bosklassen of andere schoolreisjes aankwamen", vertelt Yassin. "Mijn moeke betaalde dat dan en ik voelde me dan altijd slecht. Ik merkte dat we na zo'n schoolreis een maand alleen brood en kaas aten."

Beluister hieronder de getuigenis van Yassin (en lees verder onder de audio):

"Ik was vijf jaar toen ik mijn moeder voor de eerste keer zag instorten", zegt Snow. "Wij hadden heel dunne muren. 's Avonds wanneer ik in bed lag, hoorde ik mijn moeder huilen. Er lagen ook altijd papieren op de salontafel waar ik niet aan mocht komen. Als kind besef je niet wat rekeningen zijn, maar je voelt dat er iets mis is en dat die papieren mama pijn doen. En als je moeder pijn heeft, draag je dat overal mee."

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Yassin en Snow in "Generation M" op MNM:

Videospeler inladen...

Meest gelezen