2016 Gina van Hoof - All Rights Reserved

Liftenbouwer en decorateur krijgen erfgoedprijs van de gemeente Elsene

De gemeente Elsene heeft haar erfgoedprijs uitgereikt aan twee ambachtsmensen, een schilder/decorateur en een liftenbouwer. De gemeente reikt die prijs om de twee jaar uit aan ambachtsmensen, architecten of inwoners die iets doen om het erfgoed van de gemeente te bewaren.

Ambachtsmensen verdienen meer aandacht, vindt de gemeente Elsene. Mensen die bezig zijn met bijvoorbeeld smeedwerk, schrijnwerk, glas in lood, worden ingezet om historische gebouwen te renoveren. Op die manier zorgen zij ervoor dat het erfgoed van een stad of gemeente bewaard blijft. En daarom reikt Elsene erfgoedprijzen uit aan ambachtsmensen.

Decoratie

De eerste erfgoedprijs gaat naar Sylvia Sepulchre (foto), ambachtelijk schilder en decorateur, voor haar werk in een gebouw in beaux-artsstijl aan de vijvers van Elsene. Ze ontwierp de decoratie voor de binnenmuren van het salon. Ze werkte daarvoor met bladgoud op een zwarte achtergrond.

Liftenbouwer

Een speciale prijs gaat naar Paul Mariën, een ambachtelijke liftenbouwer. Toen hij 17 was, nam hij het liftenbedrijf van zijn overleden vader over. Al meer dan 62 jaar doet Paul het onderhoud van historische liften. Hij weet alles over de techniek van oude liftcabines met een houten of metalen hek. Maar die oude liften dreigen te verdwijnen omdat ze niet meer voldoen aan de huidige veiligheidsnormen. Paul specialiseerde zich in het restaureren van die liften naar de normen van vandaag. Hij restaureerde een honderdtal historische liften in België, en een twintigtal in Elsene. 

Meest gelezen