Radio 2

Lijstermolen staat na renovatie weer te pronken op de Baneberg

Na 7 maanden restauratie is de Lijstermolen op de Baneberg in Westouter bij Heuvelland terug van weggeweest. De houten molen is al lang beschermd als monument, maar stond te verkommeren. Het restauratiedossier sleepte ongeveer 18 jaar aan. In de zomer zou hij weer moeten kunnen draaien.

De molen werd rond 1801 gebouwd op de Lijsterhoek in Beernem. In 1957 kocht de gemeente Westouter de molen over. Op 21 juli 1961, de feestdag van Sint-Victor, de patroonheilige van de molenaars, werd de molen ingehuldigd. De molen draaide weliswaar bij die inhuldiging, maar hij werd nooit effectief gebruikt. Uiteindelijk werd de molen in 2004 beschermd als monument.

Jarenlange discussies

Maar de molen stond sindsdien te verkommeren. Jarenlang waren er discussies rond het restauratiedossier. Tot de Vlaamse overheid in 2019 een subsidie van 368.000 euro toekende om de molen te restaureren. De burgemeester van Heuvelland, Wieland De Meyer (Gemeentebelangen), is erg opgelucht. “Hij staat op een prachtige, toeristische locatie. We hebben er veel geld in gestoken en hebben gelukkig ook subsidies gekregen. Maar de molen moet ook kunnen draaien om goed onderhouden te blijven. Als die molen niet draait, dan gaat hij erop achteruit”, zegt hij.

De molen is nog niet volledig klaar. “De wieken zijn nog in renovatie. Die kunnen ongeveer in juni geplaatst worden. Tegen de zomer zou hij opnieuw moeten kunnen draaien. We hebben enkele mensen uit de gemeente geëngageerd om een opleiding te volgen tot molenaar of molenaarsgids, om die molen te doen leven op bepaalde dagen in het jaar”, besluit De Meyer.

Radio 2

Meest gelezen