Olivier Matthys

LIVEBLOG - Ernstige zorgen over evolutie van coronacijfers: Overlegcomité mogelijk vervroegd

De evolutie van de coronacijfers doet de ongerustheid in de Wetstraat stijgen. Morgen wordt beslist of het Overlegcomité niet vroeger bijeen moet komen. Om de besmettingen in de scholen in te perken, is op Vlaams niveau al beslist dat leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar al tot aan de paasvakantie een mondmasker moeten dragen. Het voltijds contactonderwijs voor de tweede graad secundair onderwijs wordt uitgesteld tot na de paasvakantie. Volg de laatste updates in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan in onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ongerustheid over sterk stijgende cijfers: Overlegcomité mogelijk vervroegd

Het Overlegcomité komt mogelijk vroeger bijeen dan gepland is. Bij de verschillende regeringen groeit de ongerustheid over de snel stijgende coronacijfers in ons land. 

Dat heeft VRT NWS vernomen in de omgeving van premier Alexander De Croo (Open VLD), nadat er vanavond een overleg is geweest tussen de eerste minister en de ministers-presidenten van de verschillende deelregeringen.

Normaal stond het volgende Overlegcomité over de coronamaatregelen gepland op 26 maart, volgende week vrijdag. Morgen wordt beslist of deze vergadering tussen de verschillende regeringen van België vroeger geagendeerd moet worden.  

Op de verschillende beleidsniveaus heerst vooral ongerustheid over de snel toenemende besmettingen in de scholen en op het werk. Het is onzeker of de versoepelingen die gepland stonden voor april groen licht zullen krijgen.

Lees hier nog eens de planning van de  versoepelingen, zoals die werden vooropgesteld na het vorige Overlegcomité:

Mondmaskerplicht in 5e en 6e jaar lager onderwijs, 2e graad secundair pas na paasvakantie weer naar school

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft vanavond overleg gepleegd met de verschillende onderwijskoepels en -vakbonden. Ze hebben bekeken welke maatregelen nodig zijn om het stijgend aantal besmettingen in de scholen tegen te gaan. 

Vooral in het kleuter- en het lager onderwijs is sinds eind vorige week het aantal scholen dat moest sluiten wegens corona sterk gestegen. Op dit moment zijn ruim 30 scholen gesloten: één secundaire school, drie internaten en 27 lagere scholen. 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft twee maatregelen op tafel gelegd en die maatregelen zijn vanavond ook goedgekeurd op het overleg:

  • tot aan de paasvakantie mondmaskerplicht voor al leerlingen in het 5e en 6e leerjaar van het lager onderwijs (tot nu toe gold dit alleen bij een uitbraak van het coronavirus),
  • in plaats van de leerlingen van de tweede graad van het secundair al voor de paasvakantie naar school te halen, zou dit nu gebeuren in de week na de paasvakantie.

Vlaamse Jeugdraad vraagt dringend duidelijkheid over paaskampen

De Vlaamse Jeugdraad vreest dat de jeugdkampen tijdens de paasvakantie in het water zullen vallen als de overheid niet snel beslissingen neemt. Op het Overlegcomité van 5 maart werd beslist dat kinderen en jongeren tot 18 jaar tijdens de paasvakantie op kamp mogen in groepen van maximaal 25 personen. Iedereen moet aan het begin en het einde van het kamp worden getest.

“Vandaag, twee weken voor de start van de paasvakantie, is er nog altijd geen duidelijkheid over hoe die paasvakantie praktisch georganiseerd moet worden”, zegt de Vlaamse Jeugdraad. “We stellen vast dat de verschillende overleggen en comités naar elkaar verwijzen om een duidelijke beslissing te nemen en zelf geen haalbaar voorstel op tafel leggen.”

Volgens de Vlaamse Jeugdraad zijn de regels die het Overlegcomité heeft opgelegd voor de paaskampen moeilijk te realiseren. “Het testen van kinderen en jongeren die deelnemen aan activiteiten met overnachting is een gigantisch karwei. Nog nooit eerder werd zo’n grootschalige testing toegepast. Het is immens moeilijk om een proefproject als dit op minder dan 2 weken te laten organiseren door jeugdorganisaties en lokale vrijwilligers.”

De Jeugdraad vraagt ook om binnenactiviteiten toe te laten voor tieners ouder dan 12.

Privacyexpert heeft enkele bezwaren over coronacertificaat: "Tijdelijk, op basis van welke gegevens en waar zal het gevraagd worden?"

In "Terzake" heeft privacyexpert Matthias Dobbelaere-Welvaert enkele kanttekeningen geplaatst bij het voorstel van de Europese Commissie om reizen in de EU mogelijk te maken met een coronacertificaat. 

"Dit voorstel is een regelrechte inbreuk op de privacy: het blijft belangrijk om dat te benadrukken. Ik stel me vragen bij het zogenoemde tijdelijke karakter. De avondklok zou ook maar voor één maand worden ingevoerd, en die is er nu nog altijd. De ervaring leert dat de politiek tijdelijke maatregelen wel eens permanent durft te maken."

Tweede vraag die Dobbelaere-Welvaert zich stelt, gaat over welke gegevens allemaal deel zullen uitmaken van zo'n coronacertificaat. "Als je data uit verschillende gegevensdatabanken zou koppelen, dan weet de overheid in theorie exact waar je precies op vakantie was, met wie, op welk moment. Dan krijgt de politiek wel véél inkijk in ons privéleven."

Tot slot is de vraag: waar zal zo'n coronacertificaat precies opgevraagd worden, enkel aan de grenzen, of ook bijvoorbeeld in hotels of op restaurant? "Dan zou telkens een privaat bedrijf kennis nemen van je medische situatie. Dat is storend en vergaand. Je temperatuur laten opmeten, is één ding. Een document over je persoonlijke situatie voorleggen, is van een andere orde."

Voor alle duidelijkheid: het voorstel van de Europese Commissie moet nog worden goedgekeurd door het Europese parlement, en vervolgens moeten de nationale parlementen van de lidstaten zich daar ook nog eens over uitspreken.

Videospeler inladen...

WHO-directeur Hans Kluge: “België volgt advies van de Wereldgezondheidsorganisatie”

Hans Kluge, de regionale directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor Europa, heeft vanavond in Terzake gereageerd op de beslissing van verschillende Europese landen om tijdelijk stoppen met het coronavaccin van AstraZeneca. 

"Het voordeel van het vaccin blijft nog altijd veel groter dan het risico op mogelijke bijwerkingen. In dat opzicht volgt België de aanbevelingen van de WHO", zegt Kluge.

"Alle meldingen van bijwerkingen worden nu in detail bekeken, maar dat onderzoek is complex en loopt nog. We staan ook in contact met het geneesmiddelenagentschap in Duitsland (waar zeven mensen na hun inenting een bloedklonter in de hersenen kregen, red.). Hopelijk krijgen we de komende dagen definitief uitsluitsel", zegt Kluge.

"We moeten ook in het achterhoofd houden dat hart- en vaatziekten de grootste doodsoorzaak wereldwijd zijn. Tegelijk is het heel duidelijk dat vaccins levens redden."

Herbekijk het volledige interview met WHO-directeur Hans Kluge uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Elf meldingen over bloedstolling of tromboses na vaccinatie met AstraZeneca

In België zijn elf meldingen van bloedstollingsproblemen of tromboses binnengekomen na vaccinatie met het AstraZenecavaccin. Twee gevallen worden verder onderzocht. Dat meldt het geneesmiddelenagentschap FAGG

“Gezien het grote aantal vaccinaties (een klein kwart miljoen, red.) zijn dat relatief weinig meldingen”, zegt Ann Eeckhout van het FAGG. “Dat zijn meldingen die we ook zien in de gewone bevolking, zonder vaccinatie. Maar ieder geval is een geval te veel. Het verdient om onderzocht te worden en als we kunnen vermijden, moeten we het zeker vermijden.”

Lees meer in dit artikel:

Premier De Croo wil vaccinatiecertificaat toetsen op privacy-aspecten

Premier Alexander De Croo (Open VLD) verwelkomt het voorstel van de Europese Commissie voor een digitaal groen certificaat, dat veilig reizen in de EU mogelijk moet maken. Hij is naar eigen zeggen tevreden dat discriminatie tussen mensen die al gevaccineerd zijn en wie dat nog niet is, moet worden vermeden, maar gaat het voorstel nu onder meer zorgvuldig toetsen op privacy-aspecten.

Volgens het voorstel van de Commissie zou het certificaat alleen de informatie bevatten die nodig is om de authenticiteit en de geldigheid van de certificaten te bevestigen en te laten controleren. Daarbij gaat het om de naam en de geboortedatum van de houder, de lidstaat waarin het certificaat afgegeven werd en een unieke identificatiecode. 

Wie gevaccineerd is, zal kunnen aantonen wanneer en met welk vaccin dat gebeurde. Wie getest werd, zal het type test, de datum van de test, het testcentrum en het testresultaat kunnen voorleggen. Wie hersteld is van COVID-19 zal de gegevens van een positieve test meenemen op het certificaat. 

De bezochte landen zullen al die gegevens niet mogen bewaren en alle gezondheidsgegevens zouden blijven in de lidstaat die het certificaat heeft afgegeven.

Poolse regering kondigt gedeeltelijke lockdown af in het hele land

In Polen heeft de regering forse coronabeperkingen ingevoerd en dat in het hele land. Tot nu toe was dat beperkt tot vier regio’s. Vanaf zaterdag zullen evenwel overal winkelcentra, theaters, film- en sportzalen, restaurants en hotels gesloten worden. Ook afstandsonderwijs en telewerken worden de regel, tenzij waar dat niet mogelijk is. 

De Poolse minister van Gezondheid Adam Niedzielski waarschuwt ook dat als de huidige maatregelen niet volstaan om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, er nog strengere maatregelen zullen volgen. Dan zal zowat alles gesloten worden.

De voorbije dagen is het aantal vastgestelde besmettingen per dag fors gestegen tot iets meer dan 25.000 gisteren. Meer dan de helft daarvan zou te wijten zijn aan de Britse variant. 

In Polen zijn nu al bijna twee miljoen van de 38 miljoen inwoners besmet geraakt met het virus. Er zijn iets meer dan 48.000 mensen overleden. 

Vlaanderen heeft overschotten AstraZeneca gevraagd, maar nog geen antwoord

Vlaanderen heeft geneesmiddelenproducent AstraZeneca gevraagd of het de dosissen kan krijgen die op dit moment in andere landen niet kunnen worden gebruikt. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gezegd in het Vlaams Parlement.

"Ik heb contact opgenomen met AstraZeneca en gevraagd of het mogelijk is om gebruik te maken van de extra's, als die er zijn", aldus Beke. "Als we ze kunnen krijgen, zullen we die inzetten in onze strategie. Ik heb bericht gekregen dat ze onze vraag aan het onderzoeken zijn en dat ze wachten op de boodschap van het EMA morgen. Want ik denk dat een aantal landen de pauzeknop hebben ingeduwd, maar zo snel mogelijk weer willen opstarten."

De voorbij dagen hebben veel Europese landen hun vaccinaties met het vaccin van AstraZeneca opgeschort na berichten over patiënten die te maken kregen met bloedklonters. Tot nu toe is er nog altijd gen causaal verband bewezen en allicht zal het EMA hierover morgen meer duidelijkheid geven. 

Irak tekent recordaantal besmettingen op na bezoek paus Franciscus

In Irak werden woensdag, zo'n twee weken na het bezoek van paus Franciscus, een recordaantal van 5.663 coronabesmettingen opgetekend. Dat meldt het Iraakse ministerie van Gezondheid.

Van 5 tot en met 8 maart trok Franciscus als allereerste paus naar Irak. Hij doorkruiste het land en ging voor in gebeden en missen. Die trokken telkens honderden gelovigen en zelfs een volledig gevuld stadion met duizenden personen in Erbil, in Iraaks Koerdistan. Mondmaskers waren amper te zien, ook al werd er onlangs een boete opgelegd voor het niet respecteren van de mondmaskerdracht.

Met de 5.663 nieuwe besmettingen en 33 overlijdens in de afgelopen 24 uur, zijn in Irak sinds het begin van de coronacrisis in totaal nu 768.532 besmettingen geteld, 13.827 personen overleden aan de gevolgen van COVID-19. Ondanks het recordaantal nieuwe besmettingen hebben de autoriteiten de avondklok die nog maar enkele weken van kracht was, opnieuw afgevoerd.

Paus Franciscus in Erbil.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Luchtvaartsector vraagt meer dan alleen coronacertificaat

De Europese luchtvaartsector is tevreden met het voorstel van de Europese Commissie om een coronacertificaat in te voeren, maar er is nog meer nodig, klinkt het woensdag in een persbericht. De sector pleit voor een "ruimer heropstartplan".

De Europese Commissie stelde woensdagmiddag het "digitaal groen certificaat" voor, het bewijs waarmee het komende zomer mogelijk moet zijn om veilig te reizen in de Europese Unie. De Commissie hoopt dat de lidstaten en het Europees Parlement het certificaat snel goedkeuren, zodat het in juni al kan worden gebruikt.

Maar de Europese luchtvaartsector voegt meteen toe dat er meer nodig is. Er moet dringend een stappenplan komen met de voorwaarden, criteria en mogelijke timing voor de versoepeling en het opheffen van de reisbeperkingen, klinkt het. Daar hoort ook een eenvormig testbeleid bij. "Zolang dat er niet is, blijven honderdduizenden reis- en toerismebedrijven in heel Europa in het ongewisse over de perspectieven op een heropstart en hun planning", zegt de sector. "En het houdt de Europeanen ook tegen om familieherenigingen te plannen, zakenreizen of vakanties, trips die cruciaal zullen zijn om de economieën in Europa er weer bovenop te helpen."

Ook Wereldgezondheidsorganisatie blijft achter AstraZeneca-vaccin staan

Net als het Europees Geneesmiddelenagentschap blijft ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca aanbevelen. De WHO herhaalt haar standpunt dat het mogelijk risico op bijwerkingen niet opweegt tegen de voordelen van het vaccin.

“Vaccinatie tegen COVID-19 zal niet helpen tegen andere ziekten en zal geen sterfgevallen door andere oorzaken voorkomen”, klinkt het in een schriftelijk statement. “Bloedklonters komen vaak voor en trombose is één van de meest voorkomende hart- en vaatziektes ter wereld.”

De WHO benadrukt dat ze momenteel de meest recente gegevens over mogelijke bijwerkingen onderzoekt. "Wanneer we een nieuwe update klaar hebben, zullen we daar onmiddellijk over communiceren."

TUI en Brussels Airlines zetten in op flexibele herboekingen

Touroperator TUI verlengt de geldigheidsduur van zijn coronavouchers met één jaar. Als de tegoedbonnen voor geannuleerde pakketreizen, die werden uitgereikt tussen 20 maart en 19 juni 2020, na een jaar nog niet tot een nieuwe boeking hebben geleid, kan de reiziger een terugbetaling aanvragen. Met de verlenging geeft TUI zijn reizigers dus een jaar meer tijd om te beslissen. Ook Brussels Airlines maakt herboekingen makkelijk en flexibel, in de hoop het zomerseizoen te redden.

"Mensen willen met vakantie, maar wachten tot reizen minder onzeker wordt", zegt Piet Demeyere, woordvoerder van touroperator TUI. Hij vermoedt dat reizigers gretig gebruik zullen maken van de verlenging van hun coronavoucher. 

Ook Brussels Airlines zet in op flexibiliteit. "Veel mensen hebben hun reis uitgesteld en blijven hun reis uitstellen. Wij hebben dat heel flexibel gemaakt", zegt Kim Daenen, woordvoerder van Brussels Airlines.  "We verwachten dat tegen 31 mei de reisrestricties opgeheven zullen zijn, dat klanten weten waarheen ze kunnen reizen. Daarom is het des te belangrijker dat we perspectief krijgen van de overheid.

Europees Commissievoorzitter von der Leyen dreigt met exportverbod vaccins naar Verenigd Koninkrijk

De Europese Commissie dreigt met een exportverbod van coronavaccins naar het Verenigd Koninkrijk. De Commissie wil er alles aan doen om de vaccinatiecampagnes in de EU te versnellen. Voorzitter Ursula von der Leyen kijkt daarvoor onder meer naar het Verenigd Koninkrijk, dat wel in Europa geproduceerde vaccins ontvangt maar zelf niets exporteert. "Als de situatie niet verandert, moeten we misschien overwegen om de export naar vaccinproducerende landen afhankelijk te maken van hun eigen export", zei von der Leyen tijdens een persconferentie.

Sinds begin februari werden vanuit de EU 41 miljoen vaccindosissen naar 33 landen uitgevoerd, maar von der Leyen dringt aan op meer wederkerigheid en proportionaliteit. Wat dat laatste betreft, vroeg ze zich luidop af of het nog nut heeft te exporteren naar landen waar de vaccinatiegraad hoger ligt dan in de EU. Het VK kreeg de voorbije 6 weken 10 miljoen dosissen uit de EU, maar voerde zelf niets uit naar de EU. "In ons contract met AstraZeneca staat zelfs dat het in twee Britse bedrijven kan produceren voor de Europese markt, maar we wachten nog steeds op de eerste dosissen uit het VK."

Von der Leyen sprak van een "open uitnodiging" voor Londen, maar verborg niet dat "alle opties op tafel liggen", zonder in detail te treden. "We zitten in de crisis van de eeuw en sluiten niets uit. We moeten ervoor zorgen dat de Europeanen zo snel mogelijk gevaccineerd raken. Daarom moet de productie in en de levering aan de Europese Unie de absolute prioriteit zijn."

Bekijk een interview met commissaris Didier Reynders over de levering van vaccins:

Videospeler inladen...

Tomorrowland hoopt op editie eind augustus

Het dancefestival Tomorrowland in Boom zal dit jaar als gevolg van de coronacrisis uitzonderlijk plaatsvinden in de weekends van 27 tot 29 augustus en 3 tot 5 september. Dat is nu definitief beslist, de organisatie heeft het nieuws net aangekondigd op haar sociale media. Tomorrowland hoopt dat de situatie tegen het einde van de zomer zal verbeteren, maar beseft ook dat de 16e fysieke editie mogelijk toch pas in 2022 zal kunnen plaatsvinden. 

Lees hier meer:

Britse premier Boris Johnson laat zich inenten met vaccin AstraZeneca

De Britse premier Boris Johnson laat zich binnenkort inenten met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat heeft hij vandaag gezegd in het Lagerhuis.

Johnson kreeg daar een hele reeks vragen over de ongerustheid over het verband tussen het vaccin en bloedklontervorming, waardoor een hele reeks  Europese landen hun vaccinatiecampagne met AstraZeneca hebben opgeschort. "Het beste wat ik misschien kan zeggen over het vaccinatieprogramma van Oxford en AstraZeneca is dat ik eindelijk het nieuws heb gekregen dat ik zeer binnenkort mijn vaccin krijg", antwoordde de premier. "En het zal zeker dat van Oxford en AstraZeneca zijn."

Op het wantrouwen tegenover AstraZeneca ging Johnson niet in.

Meest gelezen