Meer besmettingen op school:  mondmaskers in vijfde en zesde leerjaar lager onderwijs verplicht

Nu het aantal coronabesmettingen ook in de scholen blijkt te stijgen heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) enkele verstrengingen aangekondigd. Vanaf volgende week komt er een mondmaskerplicht in de twee laatste jaren van het lager onderwijs en de tweede graad van het secundair onderwijs wordt pas ná in plaats van vóór de paasvakantie weer op de schoolbanken verwacht.

Weyts zat vanavond samen met de koepels en de onderwijsvakbonden om te bekijken welke maatregelen nodig zijn om het stijgend aantal besmettingen in de scholen te beperken. Vooral in het kleuter- en het lager onderwijs is sinds eind vorige week het aantal scholen dat moest sluiten wegens corona sterk gestegen. 

Weyts heeft twee maatregelen voorgesteld, en die zijn ook aanvaard.

  •  Leerlingen van het 5e en 6e leerjaar in het  lager onderwijs zullen vanaf volgende week een mondmasker moeten dragen. Tot nu toe moest dit alleen bij een uitbraak van het coronavirus in een school.
  • Leerlingen van de tweede graad secundair worden pas na de paasvakantie terug op school verwacht in plaats van tijdens de week vóór de paasvakantie. Op die manier hoopt Weyts eigenlijk dat hij de secundaire scholen na de paasvakantie volledig zal kunnen openen. 

Onderwijs Vlaanderen heeft de nieuwe maatregelen ook online gezet (lees verder onder de tweet).

Op dit moment zijn ruim 30 scholen gesloten: 1 secundaire school, 3 internaten en 27 basisscholen. Het aantal besmette leerkrachten is ook met maar liefst 88 procent gestegen.

Tussen 1 maart en 14 maart hebben 4.498 leerlingen (0,38 procent) en 432 personeelsleden (0,26 procent) positief getest. 18.646 leerlingen (1,56 procent) en 327 personeelsleden (0,20 procent) werden in quarantaine geplaatst. 

"We willen op veilig spelen", aldus Ben Weyts. Hij herhaalt dat de scholen niet de motor van de besmettingen zijn. "We roepen wel op om het veilig te houden buiten de schooluren. We blijven ook vragen om het onderwijspersoneel voorrang te geven bij de vaccinaties." 

Bekijk hieronder de toelichtingen door minister Weyts in "Het Journaal" en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

"Als de besmettingen toenemen zullen nog meer scholen tijdelijk moeten sluiten", reageert Marianne Coopman van de christelijke onderwijsvakbond COV. "Onze personeelsleden moeten beter beschermd worden."

De mondmaskerplicht voor het 5e en 6e leerjaar noemt Coopman "een logische beslissing".

Ook bij de socialistische vakbond ACOD Onderwijs is men tevreden met de maatregelen, al vraagt Nancy Libert zich af of die voldoende zullen zijn. Volgens Koen De Backer van de liberale vakbond VSOA Onderwijs zal de mondmaskerplicht voor de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar de veiligheid verhogen. 

Meest gelezen