AFP or licensors

Elf meldingen over bloedklonters na vaccinatie met AstraZeneca in België: "Relatief weinig, gezien het grote aantal vaccinaties"

In België zijn tot nu toe elf meldingen van bloedstollingsproblemen of tromboses binnengekomen na vaccinatie met het AstraZenecavaccin. Twee gevallen worden verder onderzocht. Dat meldt het geneesmiddelenagentschap FAGG. “Gezien het grote aantal vaccinaties zijn dat relatief weinig meldingen”, zegt Ann Eeckhout van het FAGG. Een oorzakelijk verband is namelijk niet vastgesteld.

Een meerderheid van de Europese landen is “uit voorzorg” tijdelijk gestopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Er wordt onderzocht of het vaccin een verhoogd risico geeft op bloedklonters. "Maar er is geen bewijs dat er een verband is", benadrukken experts bij ons. Daarom blijft België het vaccin gebruiken.

215.862 dosissen van het AstraZeneca-vaccin zijn tot nu toe toegediend in ons land. Elf patiënten die ingeënt zijn met dit vaccin kregen ook bloedstollingsproblemen. Dat is een klein aantal, volgens experten zelfs kleiner dan het aantal dat je kan verwachten in een niet-gevaccineerde bevolking. 

Verder onderzoek

Een oorzakelijk verband tussen de vaccinatie en de bloedklonters is niet vastgesteld, maar wordt in verschillende landen nog onderzocht, ook bij ons. “Het enige wat geweten is, is dat de patiënten een bloedstollingsprobleem hebben én dat ze het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen”, zegt Ann Eeckhout van het FAGG. 

Van twee gevallen wordt dat nu voor de zekerheid nog verder onderzocht, omdat àlle gevallen van tromboses en embolieën moeten worden vermeden, benadrukt Eeckhout.

In detail

Laten we eens in detail kijken naar de elf gevallen die in België werden gemeld. 

Van die elf meldingen worden zes als niet-ernstige en vijf als ernstige bijwerkingen gecategoriseerd, schrijft het FAGG.

  • Bij één geval van de ernstige bijwerkingen is de patiënt al aan de betere hand. 
  • Voor één van de ernstige gevallen is er sprake van een blijvend letsel waarbij de symptomen al waren gestart voor vaccinatie. 
  • Voor één ander geval zou de medische voorgeschiedenis het voorval kunnen verklaren. 
  • Bij één geval is er sprake van verminderde bloedplaatjes. 
  • Bij een ander geval gaat het om tromboses en een acute daling van het aantal bloedplaatjes die een ziekenhuisopname vereisten. 

Het zijn de laatste twee gevallen die nog verder worden onderzocht.

Gepauzeerd

De twijfel aan het AstraZeneca-vaccin is begin vorige week ontstaan in Oostenrijk, toen een partij AstraZeneca-vaccins aan de kant werd gezet nadat er bij enkele recent gevaccineerden bloedklonters waren ontdekt.

Vaccins uit die partij zijn volgens het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) ook in 16 andere EU-landen terechtgekomen, maar niet in ons land. Het EMA heeft die partijen onderzocht, maar er geen problemen mee ontdekt.

Donderdag is Denemarken nog een stapje verder gegaan en schortte het gebruik van het AstraZeneca-vaccin helemaal op. Een rist van Europese landen volgde gaandeweg. 

Zowel de gezondheidsinstituten van de landen die het vaccin voorlopig niet meer gebruiken als het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geven aan dat er geen verband is aangetoond tussen de bloedklonters en het vaccin. Intussen onderzoekt het EMA de zaak verder. Donderdag komt het agentschap met een update.

Meest gelezen